Kungen intervjuas av SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”TV inte kungens medium”

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppmärksamheten kring den intervju som SVT sände med kung Carl XVI Gustaf, kommenterar PR-experten Niclas Lövkvist vad som gick snett.

Det var när SVT-reportern Johan Zachrisson Winberg började ställa frågor till Kungen om varför skattepengar fått finansiera renoveringen av Stenhammars slott, som monarken ilsknade till.

Beskyllde SVT för lögn

Reporter: Jurister som jag har pratat med menar att man inte riktigt följer det där testamentet.

Kungen: Ursäkta!

Reporter: Jurister jag har talat med säger att man inte riktigt...

Kungen: Ja då får du tala med dem flera gånger, tycker jag.

Reporter: Ok, men då handlar det om att staten faktiskt går in med nio miljoner, det säger ju fastighetsverket.

Kungen: Nu har vi talat färdigt om det där, ok, tack ska du ha! Bra!

Reporter: Då nöjer vi oss med det, tack så mycket för i dag.

Kungen: Kan du inte hålla dig någon gång?

Reporter: Förlåt.

Kungen: Kan du inte hålla dig till sanningen någon gång?

Reporter: Jo, det hoppas jag att jag kan.

Kungen: Ahhh, fan.

PR-experten: ”Ett skolexempel på hur man inte gör”

Niclas Lövkvist är PR-expert på Agency, och har inte mycket till övers för hur kungen hanterade frågorna från SVT. Det säger han i Gomorron Sverige.

– Jag tycker nog som de flesta att det är riktigt dåligt hanterat. Som rådgivare i hur man ska hantera media så kan man säga att det är ett skolexempel på hur man inte ska göra Till att börja med tycker jag inte kungen ska göra den här intervjun, för han är ju uppenbarligen inte förberedd på frågorna. Sen ska man inte låta sig provoceras när man är i hans position.

Men finns det då inga demokratiska poänger med att kungen faktiskt är tillgänglig, utan sina pressexperter vid sidan i väl arrangerade intervjuer? Jo, säger Niclas Lövkvist, men då måste dessa pressmedarbetare göra sitt jobb:

– Varför blir han överraskad? Hovet arbetar med media hela tiden, de har nyligen avklarat ett prinsessbröllop med tusen mediarepresentanter, de är inga nybörjare. Och här står kungen själv vad jag kan se på någon stallbacke, och ställs inför frågor som han inte har blivit förbered på och inte har någon aning om vad som är på gång. Varför sker det?

TV inte kungens medium

På frågan om kungen bör göra intervjuer för TV svarar Niclas Lövkvist:

– Jag tycker kanske inte att kungen har den talangen som krävs just för TV-intervjuer. Han är ganska bra i vanliga skrivna intervjuer där han kan få lite hjälp på traven med att göra sig förstådd med vad han säger och menar. TV-intervjuer är inte hans media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungen och Stenhammar

Mer i ämnet