Foto: SVT/Scanpix

”Kungens ekonomi bör granskas mer noggrant”

Uppdaterad
Publicerad

Kungens ekonomi behöver granskas noggrannare. Det menar konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP).

I dag saknar kungen skyldighet att redovisa hur han väljer att spendera de 63 miljoner kronor han får i anslag från staten varje år, med ett finare ord apanage.

Inom kort kommer dock ett nytt avtal mellan hovet och regeringen att vara klart. Avtalet ska öka insynen i kungens sätt att hantera pengarna.

Kungen och Stenhammar

Dagens uppgifter från SVT Nyheter om att kungen fått nio miljoner kronor extra till renoveringen av Stenhammars slott utöver de årliga anslaget gör det aktuellt att granska även andra, mer privata delar av kungens ekonomi, menar Peter Eriksson (MP).

– Jag tycker att det är tillräckligt intressant för att vi ska ta reda på vad som har hänt där. Finns det flera kanaler som går till kungen och vilka summor handlar det i så fall om, säger Peter Eriksson (MP) ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Avtal ska redovisas inom kort

Regeringen ville inte bifalla kraven på ökad öppenhet när det gäller hovets ekonomi, men en enig opposition drev igenom ett beslut i riksdagen i november 2011. Sen dess har finansdepartementet funderat, och sen även förhandlat med hovet.

Avtalet är nu i stort sett klart och kommer att redovisas för Socialdemokraterna och Miljöpartiet innan midsommar.

SVT:s avslöjande påverkar inte

Men enligt konstitutionsutskottets vice ordförande Per Bill så påverkar inte SVT:s avslöjande om kostnaderna för kungens renovering av Stenhammars slott i dag det avtalet.

– Det handlar mer om juridik, gamla avtal och så vidare. Jag tror inte att det har särskilt mycket att göra med det arbete som pågår mellan finansdepartementet och hovet, säger Per Bill (M) vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen och Stenhammar

Mer i ämnet