Riksrevisionen granskar renoveringen av Stenhammars slott

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionens revisor skall nu granska om fastighetsverket haragerat korrekt när man låtit skattepengar gå till renoveringen
av Stenhammars slott.

– Vi vet inte mer än vad som framkommit i media. Men det kan bli aktuellt att ställa uppföljande frågor till Fastighetsverket, säger ansvarig revisor Charlotte Ehrengren.

Svt avslöjade igår att när Stenhammars slott, som Kungen arrenderar som privatperson, renoverats, har staten via fastighetsverket gått in med en del av pengarna – 9,2 miljoner.

Slottet skänktes

Det är inte ovanligt att ägaren – i detta fall staten – betalar delar av större renoveringar. Det är också utgångspunkten i dagens lagstiftning -  jordabalken. Men när det gäller just Stenhammars slott,  så säger avtal och själva  testamentet där slottet skänktes från 1901,  att arrendatorn skall betala själv och att staten inte skall behöva ha några kostnader för Stenhammar.

Vid renoveringen har Kungen själv betalat ca 18 miljoner, en renoveringsfond har betalat 11,8 och staten har gått in med 9,2 miljoner. Fastighetsverket har hävdat att man betalat, för att följa uppdelningen i jordabalken, och för att säkerställa  att Slottet skulle hållas i gott skick, men tunga jurister har menat att det är tveksamt om detta är förenligt med viljan i Testamentet.

Titta i bokföringen

Det är ingen ny specialgranskning av fastighetsverket som riksrevisionen kommer göra, men man har beslutat att inom ramen för den årliga revisionen.

– Vi ska reda ut om fastighetsverkets har skött fallet Stenhammar som man skall och om det redovisats korrekt i fastighetsverkets bokföring, säger  pressekreterare Pernilla Eldblom till svt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungen och Stenhammar

Mer i ämnet