Juristen: Läget i Rusafa-fängelset kan strida mot mänskliga rättigheter

Publicerad

Sverige bör ta hem svenska Viktoria som sitter i Rusafa fängelset i Irak. Det säger advokat Percy Bratt, efter att ha sett bilderna och filmerna som SVT fått tag i från fängelset för IS-kvinnor i Bagdad.

– De bilder som du har visat mig tycker jag ger starkt stöd för att omständigheterna i det här fängelset är sådana att de kan träffas av just det här förbudet mot förnedrande behandling i artikel 3 i Europakonventionen. 

Percy Bratt är specialiserad på bland annat människorätt och konstitutionella frågor och är också den advokat som lämnat in en klagan till Europadomstolen gällande de svenska IS-kvinnorna som hålls av kurderna i nordöstra Syrien.

FN och andra internationella människorättsorganisationer, som Röda Korset, menar att förhållandena i lägren där kvinnorna hålls är så dåliga att de kan räknas som tortyr.

”Förnedrande behandling”

Bratt lutar sig i sin klagan mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och artikel tre där det finns ett förbud att ingen ska utsättas för tortyr eller annan grym och omänsklig behandling eller bestraffning. Han säger att detta också gäller fängelser. 

– Europadomstolen har slagit fast att om fängelseförhållandena är sådana att det är oacceptabla sanitära omständigheter, man har inte tillräckligt med utrymme, tillräckligt med ljus och motion och om man utsätts för våld eller en kombination av de här omständigheterna, ja då kan det vara just en sådan förnedrande behandling. Rättighetsbärare är alltid alla människor, oavsett om man är dömd eller inte. 

Bör Sverige försöka få hem den här svenska medborgaren så att hon kan avtjäna sitt straff i Sverige? 

– Ja det är min uppfattning. Jag tycker att det både finns en moralisk grund och en människorättslig grund för detta. Utifrån de bilder du har visat mig och den beskrivning jag fått så framstår det så. En samlad bedömning gör att man skulle finna att det är inte är förenligt med artikel 3.

”Mänskliga rättigheter gäller alla”

Percy Bratt menar att Sveriges politiker anpassat sig efter en opinion när det gäller frågan om de svenska IS-fångarna. 

– Jag kan inte uppfatta det på annat sätt än att de försiktigt anpassar sig efter den politiska opinion som då tycker att de här personerna är misstänkta för så allvarliga brott att de inte har rätt till mänskliga rättigheter. Men så det är ett felaktigt och farligt synsätt. Mänskliga rättigheter gäller alla.

– Om vi börjar sortera in människor i vilka som kan hävda mänskliga rättigheter och inte så hamnar man på ett sluttande plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.