Enligt Viktorias svägerska fanns det ingenting som tydde på att Viktoria ville lämna Sverige för att ansluta sig till IS. Inför resan hade hon bland annat bokat tider för sina barn på vårdcentralen. Till höger på bilden Viktorias barn, i dag omhändertagna av släkt i Irak. Till vänster ruiner i staden Raqqa, tidigare ett av IS-huvudfästen i Syrien. Foto: AP/TT & SVT

Svägerskan: ”Vår familj skäms – varför drog min bror in Viktoria?”

Uppdaterad
Publicerad

IS-dömda Viktorias resa till Syrien var, enligt henne själv, iscensatt av hennes man.

Det hävdar också mannens syster som nu uttalar sig i media för första gången.

– Hon ville hela tiden hem, det gick inte att ta miste på, säger svägerskan till SVT.

Viktorias man kom till Sverige från Irak med sin familj när han var 10 år. Han är dömd för flera brott, bland annat misshandel och rån. Efter några år blev han religiös och hävdade att han ville leva rätt och lämna det kriminella livet. Han kom då att hamna i radikala kretsar i Göteborg.

2011 greps han och tre andra män misstänkta för att ha planerat att döda konstnären Lars Vilks som skulle inviga en konstutställning i Göteborg. Bevisningen räcker dock inte och männen frias. I hovrättens dom står det att mannen vid den aktuella tiden ”haft ett visst intresse för våldsbejakande islamism”.

Reste 2013

Hösten 2013, dagar efter att mannens och Viktorias andra dotter har fötts, lämnar han Sverige. Till Viktoria ska han ha sagt att han skulle studera islam i Turkiet. Mannens syster berättar i stället att han började tala om att resa till Syrien för att hjälpa lokalbefolkningen i kriget.

– Jag trodde aldrig att han skulle göra något men pappa blev orolig och gömde hans pass. Utan att vi visste det gick han och gjorde ett nytt.

Vintern 2013 reste även Viktoria till Turkiet, enligt egen utsago för att hämta hem sin man.

– När jag fick reda på att hon hade åkt blev jag arg först. Men sedan kom hon ju aldrig hem.

”Vi skäms”

SVT Nyheter har inte med säkerhet kunnat belägga exakt hur det sedan gick till när familjen hamnade i Syrien. Men svägerskan är i dag övertygad om att Viktoria manipulerades att genomföra resan från Turkiet in i IS-styrda Syrien. Och att hennes bror använde barnen för att få henne att stanna.

– Vår familj skäms och är fruktansvärt ledsna över vad min bror har gjort. Jag tänker hela tiden, varför drog han in Viktoria och barnen i detta? Han kunde gjort det själv om han nu tyckte att det var så viktigt.

Ville hem

Enligt Viktorias svägerska fanns det ingenting som tydde på att Viktoria ville lämna Sverige för att ansluta sig till IS. Inför resan hade hon bokat tider för sina barn på vårdcentralen, hyreskontraktet i Västsverige var aktivt och i garderoben låg barnens vinterkläder.

– Det var så tydligt att hon inte rest för att stanna där.

Hur vet du att Viktoria inte var med i IS?

– Hon var tydlig med det, hon talade emot dem hela tiden. Och hennes handlingar talar ett tydligt språk. Hon ville hela tiden hem, det gick inte att miste på.

”Skulle vilja byta plats med henne”

Nu kämpar hennes familj för att Viktoria ska få upprättelse. Dagen efter SVT:s intervju reser hon för att träffa sin fängslade svägerskas barn, som just nu befinner sig med släktingar i Irak.

– Jag skulle vilja byta plats med henne så att hon kan återförenas med sina barn. Hon säger ofta, jag förlorar mina barns uppväxt och att det tar död på henne. Nyligen tappade hennes yngsta son sin första tand. Det borde hon fått vara med om.

Därför flyttas inte Viktoria till svenskt fängelse: ”Om Irak vill kan de själva driva frågan”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irakisk politiker: Vi tjänar inget på och har inget intresse av att hålla dessa fångar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer