Patientsäkerheten inom den psykiatriska vården är strängt reglerad i en rad lagtexter, enligt Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Juristen: Psykklinikerna kan ha brutit mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäkter och mordförsök på Sankt Görans psykiatriska avdelningar kan innebära att patientsäkerheten var så låg att klinikerna bröt mot lagen.
Det menar Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patientsäkerheten inom den psykiatriska vården är strängt reglerad i en rad lagtexter. Att övergreppen har ägt rum på klinikerna kan ha inneburit ett lagbrott, säger Anna Bjerner, jurist på IVO, med insyn i de granskade händelserna.

– Det är en fråga som åklagare i sådana fall får utreda och pröva i en tingsrätt, säger hon.

Reglerar säkerheten

Patientsäkerhetslagen, lagen om psykiatrisk tvångsvård och ett par föreskrifter från Socialstyrelsen är några av de lagtexter som reglerar säkerheten för patienter som vårdas på psykiatriska kliniker.

I lagtexterna står det bland annat:

Vård enligt denna lag skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god säkerhet i verksamheten. Vid sjukvårdsinrättningen skall det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att en god säkerhet skall kunna tillgodoses i verksamheten

Överens om brister

Det finns speciella vårdåklagare som är experter på patientsäkerhetslagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det här skulle kunna vara en fråga för dem. Däremot kan IVO inte ta frågan längre.

– Vårdgivaren har själv kunnat konstatera brister, som de har rättat till. Så de har gjort det de ska. Alla är överens om att det har funnits brister i säkerheten. Men det är inget IVO kan tittare vidare på nu. Våra verktyg är att komma med förelägganden eller i värsta fall stänga verksamheter, men vi kan inte komma med några straff. Det är inte IVO:s uppgift, säger Anna Bjerner, jurist på IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.