Sju allvarliga händelser har inträffat på psyk- och missbruksvårdens avdelningar på Sankt Görans sjukvårdsområde i Stockholm de senaste två åren. Foto: SVT

Övergrepp på psykkliniker: Patienter våldtas och utsätts för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

SVT har granskat psykiatriska kliniker på Sankt Görans sjukhusområde i Stockholm. Flera patienter har våldtagits och utsatts för mordförsök av andra patienter. Polisen riktar skarp kritik mot klinikernas säkerhetsrutiner – brotten är så allvarliga att klinikerna kan ha brutit mot lagen.

En svårt psykotisk kvinna intagen vid en psykiatrisk slutenvårdsavdelning våldtogs inne på sitt rum av en manlig patient. På en annan avdelning utsattes en rullstolsburen kvinna för mordförsök genom strypning. Deras berättelser är inte unika.

Det här är två av de totalt sju allvarliga händelser som har inträffat på psyk- och missbruksvårdens avdelningar på Sankt Görans sjukvårdsområde i Stockholm under de senaste två åren. I båda fallen har gärningsmännen blivit dömda i Stockholms tingsrätt.

Klinikerna anmälda

Polisen har anmält klinikerna till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har granskat de anmälda händelserna. Myndigheten ser allvarligt på att så utsatta patienter inte skyddats bättre.

– Det har varit brister i säkerheten som har gjort att den här typen av händelser har kunnat inträffa. Det är också allvarligt eftersom det är en så utsatt grupp som vårdas inneliggande. Så det är en stor brist, säger Helena Dickson, inspektör på IVO.

Tyngre problematik

Ett skäl till säkerhetsproblemen är att klinikerna har större tryck på sig nu, jämfört med tio år sedan. Det säger Johan Franck, verksamhetschef på Beroendecentrum, en av klinikerna där övergreppen ägt rum.

– Det är fler sökande, det är tyngre droger och det är mer psykiatrisk problematik. Det ursäktar inte men det ger en förklaring i alla fall till att den här typen av problem uppstår, säger han.

På Sankt Göran hävdar man att klinikerna har vidtagit en rad åtgärder som höjt säkerheten för patienterna, något som också IVO godtagit. Det ska nu finnas mer personal, ombyggda lokaler, bättre rutiner för riskbedömningen och egna toaletter för kvinnor. Särskilt utsatta personer får striktare övervakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.