Kvinnor som varit intagna på Sankt Görans sjukhus vittnar om våld och övergrepp. Kvinnan på bilden har dock ingen direkt koppling till händelserna. Foto: SVT

Monika attackerades av medpatient – försökte strypa henne med tygstycke

Uppdaterad
Publicerad

Maj för två år sedan. Rullstolsburna Monika attackeras av medpatient som försöker strypa henne med tygstycke.
Två månader senare vaknar Maria av att en manlig patient försöker strypa henne.
Några veckor senare våldtas Anna. Alla svårt sjuka – inlagda på Sankt Görans psykiatriska mottagningar. Det här hände dem.

Foto: Grafik: Elsa von Heideken

Fall 1. Våldtäkt, 27 juli 2016

Anna var svårt psykiskt sjuk och hade varit inlagd på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning i veckor. Hon var svårt psykotisk, led av hallucinationer och beteendestörningar. Hon medicinerades bland annat med lugnande mediciner och sömntabletter.

Trots att Anna skulle vara under noggrann övervakning, blev hon på kvällen den 27 jul i våldtagen av en manlig patient inne på sitt rum. Hon var så kraftigt medicinerad att hon inte ens kunde ropa på hjälp. 

Våldtäkten avbröts av att två mentalvårdare kom in på rummet.

Enligt förhör med överläkaren på kliniken var Annas tillstånd så pass dåligt, att hon omöjligt kunnat ge något medgivande till samlag. Under rättegången var kvinnan så sjuk att hon inte kunde delta.

Gärningsmannen är dömd för våldtäkt i Stockholms tingsrätt.

Foto: Grafik: Elsa von Heideken

Fall 2. Mordförsök, 4 juli 2016

Maria var intagen på psykakuten. På natten den 4 juli sov hon tungt och hade medicinerats med sömnmedel. Hon vaknade av att en främmande man stod vid hennes säng och tryckte sina båda händer mot hennes hals. Maria berättade under rättegången att hon blev panikslagen, kände stark dödsskräck och kämpade för att komma loss.

Gärningsmannen har sagt i polisförhör att han såg det som sin uppgift att ta livet av personen som befann sig i rummet. 

Tidigare samma dygn hade gärningsmannen helt oprovocerat misshandlat en man som var ute och rastade en hund. 

Maria har efter händelsen mått väldigt dåligt. Hon har behövt mer mediciner, sover dåligt och vaknar med panikångest.

Gärningsmannen är dömd för försök till mord i Stockholms tingsrätt.

Foto: Grafik: Elsa von Heideken

Fall 3. Mordförsök, 1 maj 2016

Rullstolsburna Monika hade varit inlagd på en avdelning under ett dygn. Under den andra natten halvsov hon men vaknade av någon rörde sig mot hennes säng. Innan hon hann uppfatta vem det var lindade han ett tygstycke runt hennes hals och drog åt.

Enligt förhör med Monika hade han sagt åt henne att inte göra motstånd och att det skulle gå fort. Hon har berättat att hon kämpade för sitt liv. Det gjorde mycket ont och hon trodde att hon skulle tappa medvetandet.

Trots att hon höll på att strypas lyckades hon ropa på hjälp. Mordförsöket avbröts av att personal kom springande. Gärningsmannen ska då ha sagt att försökte strypa kvinnan.

Monika berättade under rättegången att hon har mått väldigt dåligt av det som inträffade och att hon plågas av mardrömmar om händelsen.

Gärningsmannen är dömd för försök till mord i Stockholms tingsrätt.

Fotnot: Utöver dessa tre fall har det även skett ytterligare en våldtäkt, ett försök till våldtäkt och två mordförsök. Dessa har dock inte lett till fällande domar ännu, varför SVT Nyheter har mer knapphändiga uppgifter om dem. Anna, Maria och Monika heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.