Foto: TT/Lars Pehrson

Juristen: Svårt förbjuda tiggeri på allmän plats

Uppdaterad
Publicerad

Efter att förvaltningsrätten i dag beslutat att Vellinge kommun inte får införa tiggeriförbud säger Mia Hemmestad, förbundsjurist på SKL, att kommuner visserligen får ha lokala ordningsregler, men att ordningslagen begränsar möjligheten att förbjuda tiggeri på allmän plats.

– Enligt ordningslagen får kommuner meddela lokala ordningsföreskrifter på allmän plats, men de måste vara nödvändiga för att upprätthålla allmän ordning. De får inte vara för vidsträckta, de får inte innebära onödigt tvång mot allmänheten, de får inte innebära alltför långtgående inskränkningar i den personliga friheten, säger Mia Hemmestad.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har skrivit ett PM som vägledning till kommunerna när det gäller frågor om utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Där står bland annat: ”Sammanfattningsvis kan konstateras att utrymmet för att i lokala ordningsföreskrifter förbjuda tiggeri är begränsat, men att en sådan möjlighet troligen finns”.

Kan ha förbud på begränsade områden

– Det innebär att möjligheten att förbjuda tiggeri kan finnas på begränsade områden, där väldigt många människor passerar, till exempel vid gallerior. Då skulle man kunna förbjuda det av ordningsskäl, säger Mia Hemmestad.

Hon nämner ett tidigare fall, där Länsstyrelsen i Västmanland år 2011 upphävde ordningsregler i Sala kommun, som innebar ett generellt förbud mot tiggeri på offentlig plats.

– I Vellinge skulle visserligen förbudet begränsas till vissa områden, men rätten har ändå ansett att ett förbud inte var befogat för att upprätthålla ordningen, säger Mia Hemmestad.

Inget prejudicerande beslut

Beslutet i Malmö förvaltningsrätt om Vellinges tiggeriförbud är inte prejudicerande. Så har det någon betydelse för andra kommuner som eventuellt skulle vilja införa ett tiggeriförbud?

– Det behöver inte betyda att det skulle bli samma bedömning i andra fall. Det beror på omständigheterna, vilka ordningsstörningar det handlar om i just den kommunen. Ska man få ett prejudicerande fall så måste det tas upp i högsta förvaltningsdomstolen, säger Mia Hemmestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet