Gustav Fridolin (MP). Foto: TT

Gustav Fridolin förnekar försök att påverka Aktuelltsändning

Uppdaterad
Publicerad

I samband med turbulensen i Miljöpartiet förra våren försökte en medarbetare i Miljöpartiet få Aktuellt att tysta ner kritiken mot f.d. bostadsminister Mehmet Kaplan. Nu förhörs språkröret Gustav Fridolin av konstitutionsutskottet, KU. 

Frågan som KU ska ta ställning till är om Fridolin på något sätt legat bakom påtryckningar mot Aktuelltredaktionen. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin förnekade idag bestämt inblandning i försöken att påverka en sändning i SVT Aktuellt i förra våren. Det var Fridolins medarbetare och planeringschef, Magnus Johansson som försökte få Aktuelltredaktionen att låta bli att sända en kritisk intervju. 

I sitt anförande inför utskottet sade Fridolin att medarbetaren inte haft för avsikt att påverka innehållet i sändningen.

LÄS MER: Stor besvikelse inom MP efter kärnkraftsuppgörelsen

Den 20 april förra året ringde SVT Aktuellt:s programledare Anders Holmberg till språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolins presskontakt, Magnus Johansson.

Aktuellt ville att något av språkrören skulle bemöta den kritik som riksdagsledamoten Jabar Amin skulle komma med i kvällens sändning. 

”Gravt olämpligt”

Magnus Johansson försökte under samtalet få Aktuelltredaktionen att låta bli att sända intervjun med Jabar Amin.

När Johansson fick klart för sig att det inte skulle ske sa han att partiet skulle ”knåda Jabar Amin under dagen, han kommer inte vara särskilt kritisk hos er” 

Det är moderate riksdagsledamoten Olof Lavesson som anmält Fridolin till KU. 

– Det här är gravt olämpligt. Public Services oberoende är en grundbult för demokratin. Det har skett ett tydligt övertramp mot den rågång som gäller mellan de som granskar och de som styr. 

Men hur säkert är det att Gustav Fridolin har ett ansvar för vad som skett? 

– Han har självklart ett ansvar för hur den här tjänstemannen har agerat, säger Olof Lavesson (M).

LÄS MER: MP rasar under riksdagsspärren i ny Sifo-mätning

Fridolin nekar till att han skulle ha varit med i några diskussioner som lett fram till att tjänstemannen agerat som han gjort.  

– Jag har inte varit med i några diskussioner som kunde uppfattas som instruktioner till det här samtalet, säger Gustav Fridolin i förhören i konstitutionsutskottet.

Tillbaka i tjänst

Fridolin förnekar även att han känt till om det funnits en strategi som lett till de svar som Aktuelltredaktionen fick. 

Jag har inte varit med i några diskussioner om en sådan strategi, hade jag hört om en sådan hade jag invänt mot den, säger Fridolin i KU-förhören. 

Bara timmar efter att påverkansförsöket blivit känt stängdes Magnus Johansson av från sin tjänst. Enligt Fridolin så var han utarbetad och kunde heller inte svara på vad som sagts i telefonsamtalet med Aktuellt. 

Nu är Johansson dock åter verksam i regeringskansliet som politiskt sakkunnig hos bostadsminister Peter Eriksson (MP). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet