Försvarsministern intervjuas i Agenda

”Just nu har vi ett fredligt Östersjön”

Uppdaterad
Publicerad

Karin Enström lovade inga nya pengar till försvaret.

Överbefälhavare Sverker Göransson sade nyligen att försvaret behöver två miljarder i nya anslag men försvarsminister Karin Enström lovade inga nya pengar till försvaret i det nya försvarsbeslutet år 2015. Det framgick i en intervju i söndagens Agenda.

Hon sade inte heller vad som skulle prioriteras bort av system, material eller möjligheter till insatser, något som enligt ÖB skulle bli nödvändigt om försvaret inte fick de två miljarderna.

-Vi har fått besked från försvarsmakten att man har en budget i balans de närmaste tre åren. Det som vi fått av ÖB är en inledande analys om hur man ser på ekonomin på sikt.

-Vi kommer att tillsätta en försvarsberedning men som det ser ut nu ser vi framför oss en prolongerad ekonomi, sade försvarsministern.

”Vi ska vara ödmjuka”

Karin Enström sade att försvaret gått genom en stor förändring som ”vi ska vara ödmjuka inför”.

I ett reportage i Agenda sade intervjuade soldater att de är tvungna att sluta av ekonomiska skäl. Med en lön på 16.000 kronor i månaden har de helt enkelt inte råd att jobba kvar som soldater eftersom de också måste skaffa bostad ”ute på stan”.

-Det viktiga är att försvarsmakten är en bra arbetsgivare så att vi kan rekrytera nya soldater och officerare och samtidigt behålla dem vi har, sade Karin Enström.

-Rekryteringen har gått över förväntan. Fjorton sökande per plats. Nu ser vi att några med korta kontrakt har slutat. Kanske några fler än väntat.

-Men nu får vi en ny lag på plats från första juli som ger längre kontrakt, sade försvarsministern som underströk att även militärens löner är en fråga för arbetsmarknadens parter.

Försvara landet

Enligt flera kritiker, bland annat erfarna militärer, har försvaret inte längre förmågan att försvara landet.

Den kritiken avvisar försvarsministern.

-Vi har väl utbildade förband med bra utrustning och en hög förmåga. Jag tror inte den förmågan skulle varit möjlig att uppnå om vi hade fortsatt med värnpliktsförsvaret.

 -Vi får också mycket beröm. Senaste i dag när jag träffade USA:s utrikesminister Hillary Clinton framförde hon hur positiva våra insatser är i Afghanistan och Libyen.

Ryssland

President Vladimir Putin har sagt att Ryssland ska satsa 500 miljarder euro fram till 2020 på upprustning av krigsmakten men det oroar inte försvarsministern. 

-Ryssland har många egna interna problem. Man har en negativ befolkningsutveckling, man har en låg folkhälsa och man har problem när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati.

-Det är ett stort och viktigt grannland. Vi följer utvecklingen men just nu har vi ett fredligt Östersjön, sade Karin Enström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.