”Politiken har inte fungerat”

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen presenterade i dag budgeten. För mycket pengar på skattesänkningar, menar S.

– För femte året i rad presenterar vi en budgetproposition i en mycket besvärlig ekonomisk miljö, sa finansminister Anders Borg (M) i riksdagen i dag.

Under presentationen pratade Borg om hur budgeten ska skapa jobb.

– Sysselsättningen växer för långsamt i Sverige. Det vi föreslår är breda insatser. Arbetsgivaravgifterna tas bort helt under tolv månader, vi inför ett handledarstöd och vi samlat sänker kostnaderna för att anställa en ung människa med över 10.000 kronor i månaden, säger finansministern.

Regeringen tar ansvar för ekonomin, hävdade Anders Borg.

– Det här är en ansvarsfull politik som förbättrar Sveriges långsiktiga tillväxtsförmåga.

S: ”Politiken har inte fungerat”

Finansministern avslutade sin budgetpresentation med att prata om valet 2014, och om hur han anser att skillnaderna mellan blocken avgör Sveriges ekonomiska framtid.

– Det här är det avgörande vägvalet. Bidrag är den socialdemokratiska prioriteringen. Notan får alla som arbetar betala. Allians för Sverige tror på Sverige och på framtiden, sa Borg.

Socialdemokraternas Fredrik Olovsson gav första repliken i debatten.

– Jag får börja med att tacka finansministern för de nio kilo som ligger på bordet och för en del annan retorik. Regeringens politik har inte fungerat för att pressa tillbaka arbetslösheten, och den budget som Anders Borg nu lägger fram kommer heller inte att göra det, nästan alla pengar går till sänkta skatter.

Ulla Andersson från Vänsterpartiet kritiserade också satsningarna på sänkt skatt.

– När jag ser Anders Borg tänker jag på siffran 27. Hans satsningar på skattesänkningar är 27 gånger högre än satsningarna på det gemensamma.

SD: Oklara signaler om migrationsanslag

Under dagens debatt tog Sven-Olof Sällström från Sverigedemokraterna upp beslutet att ge permanent uppehållstillstånd från de som flyr från inbördeskriget i Syrien.

Enligt SD är det ett problem att regeringen inte gett ökade anslag till migration i budgeten efter beslutet, och Sällström ifrågasatte i sitt inlägg om beslutet grundas i en vilja att skapa budgetutrymme.

– Om regeringen beslutat att sänka anslagen till migration välkomnar vi det. Men man måste inse konsekvenserna av de signaler man sänder ut.

Förenklingar för företag

Ytterligare nyheter som presenterades av regeringen är de förslag som ska förnenkla livet för landets företagare.

Här handlar det bland annat om att det ska bli lättare att lämna uppgifter till myndigheter, om bättre samordning när nya regler införs, tydligare information om ekonomisk redovisning och en fortsatt satsning på att få myndigheter att förenkla för företag.

Ökade kostnader för lönegarantin

I ett klimat där konkurserna ökar och fler anställda drabbas tvingas regeringen för andra gången på kort tid att höja anslaget för lönegarantin, nu med ytterligare 400 miljoner kronor för innevarande budgetår 2013, enligt tilläggsbudgeten.

Så sent som i våras höjdes anslaget med 730 miljoner kronor.

Satsning på skolan

Dagens budgetproposition innehöll även ett antal satsningar på skolan. Den statliga satsningen Lärarlyftet II, som innebär att lärare kan läsa in en behörighet, förlängs ett år och ska fortgå till och med 2016.

Regeringen satsar även på att stärka matematikundervisningen i skolan, och vill att inte bara lågstadieelever utan även de i årskurs 4-6 ska få mer undervisning i matematik.

Enligt förslaget ska matematikundervisningen utökas med en timme i veckan för mellanstadieeleverna. Regeringen avsätter 245 miljoner kronor för hösten 2016 och därefter 490 miljoner kronor årligen för detta.

Totalt beräknas den utökade matteundervisningen i årskurs 1-6 kosta en miljard kronor per år.

Lämplighetskontroll för lärare

För att öka kvaliteten på lärarutbildningen föreslås i propostionen att ett antal lärarhögskolor inför ett lämplighetsprov vid antagningen.

Regeringen konstaterar att en uppenbart olämplig student i dag först vid utbildningens slut får besked att den borde välja en annan yrkesbana.

Regeringen planerar att avsätta 5 miljoner kronor årligen åren 2014-2016 till de lärosäten som ingår i försöksverksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet