• Viktigt meddelande:

    Ett fordon med misstänkt farligt föremål står på Vattugatan i Borlänge. Boende på och runt Vattugatan uppmanas hålla sig undan från fönster och inte gå ut. Läs mer

Tittarbild

TV: Se tårtattacken mot Jimmie Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Kvinna fördes bort av poliser efter att hon attackerat SD-ledaren med en tårta. Enligt polisen kan brottet rubriceras som ofredande.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) attackerades i dag med en tårta vid en boksignering i Stockholm. En kvinna kastade en tårta i ansiktet på honom.

– Det är ytterligt tragiskt att de tar sig friheten att försöka att tysta andra människors åsikter, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare och huvudarrangör för boksigneringen till TT.

Omhändertogs av polis

Kvinnan ska ha blivit omhändertagen av polis, samtidigt som Åkesson sattes i en bil och kördes därifrån.

Attacken skedde då Åkesson hade bokrelease för sin nya bok, på Södermalm i Stockholm. Kvinnan som kastade tårtan ska också ha försökt kasta sig mot honom. Hon greps av polis och Säpovakter.

– Hon blev snabbt omhändertagen enligt polislagen att hon störde allmän ordning. Kvinnan har förts till en polisstation där man kommer att föra ett samtal med henne, säger Albin Näverberg informatör vid polisen i Stockholm till SVT Nyheter och fortsätter:

– Sedan kan hon riskera att bli anmäld för ofredande – för det är vad det är när man kastar en tårta mot någon.

Säpo: ”Har inga detaljer”

Säkerhetspolisen, som hade vakter på plats då tårtan kastades, vill inte spekulera i vad som har hänt.

–  I nuläget kan jag inte ge några detaljer om vad som hände. Jag vill heller inte spekulera i hur det kunde hända. Det kommer att inledas en brottsutredning som kommer syfta till att klarlägga händelseförlopp och ansvar. Men vi berättar inga detaljer om vårt arbetssätt eller ger information om skyddspersoner, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid säkerhetspolisen till SVT Nyheter.

Säpo hade ansvaret för Jimmie Åkessons närskydd vid tillfället, medan vanliga polisen hade ansvar för distansskyddet.

– Det finns inga hundraprocentiga garantier att sådant här inte ska hända, särskilt inte vid ett sådant tillfälle som en boksignering, säger Fredrik Milder till TT.

Har ni gjort någonting fel i denna situation?

– Jag kan inte recensera vad som hänt eftersom jag inte har några detaljer, säger Fredrik Milder.

Även äggkastning

Efter att tårtan kastats blev det oroligt på platsen och även ägg ska ha kastats.

– Det blev lite stök med äggkastning som efterspel, det var nog på väg att accelerera men Åkesson avbröt ju sin signering och begav sig därifrån, då lugnade det ned sig, säger Albin Näverberg.

De samlade motdemonstranterna hade till skillnad från Sverigedemokraterna inte begärt om tillstånd att demonstrera.

Hur bedömde ni hotbilden inför?

– Vi vet ju alltid att Åkesson för en viss politik och då finns det risk att det finns en motreaktion till det, vilket vi var medvetna om. Men vad jag vet inget hot framfört, säger Albin Näverberg.

Larmet kom in till polisen vid 17.19. Strax före 18-tiden ska det ha varit lugnt på Nytorget, enligt polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Mer i ämnet