Foto: TT

Justitieministern försvarar Eliasson

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) försvarar Rikspolischefen Dan Eliassons kontroversiella uttalanden om Sverigedemokraterna.
– Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson.

Rikspolischefen Dan Eliasson har väckt reaktioner flera gånger med sina uttalanden om SD. Han har twittrat om att han kräks när han hör partiledaren Jimmie Åkesson, och nu senast i Almedalen så sade han att han skulle avgå, om Åkesson skulle bli statsminister.

Inget vanligt parti

Han har fått kritik främst från Sverigedemokraterna men även andra har reagerat på att ämbetsmän gör politiska uttalanden om folkvalda partier. Bland annat har en polisinspektör i Göteborg anmält honom.

Men Morgan Johansson försvarar Eliasson.

– Min ingång är att också statstjänstemän har yttrandefrihet. Samtidigt vill jag poängtera att Sverigedemokraterna, som han uttalat sig om, inte är något vanligt parti. Som exempel kan jag ta när vi förra året hade en rad anlagda bränder och flera Sverigedemokrater lade ut adresser till asylboenden. Varför gjorde man det? Inget annat parti skulle bete sig så, säger Morgan Johansson.

Bra markera

– Sen hade de en riksdagsledamot som sprang omkring med järnrör på stan. I vilket annat riksdagsparti som helst så hade han åkt ut. Men i Sverigedemokraterna blev han i stället befordrad till rättspolitisk talesperson. Rikspolischefen vill markera att han står upp för polisens värderingar om alla människors lika värde. Jag tycker att det är bra när statstjänstemän markerar mot värderingar som strider mot det vi har att försvara, säger Johansson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterade i sitt tal i Almedalen Dan Eliassons uttalande att han skulle avgå om Åkesson skulle bli statsminister.

– Ja, då får han skynda sig, sade Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer