Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ser vissa risker med visitationszoner, men tror ändå de kan öka tryggheten. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Justitieministern försvarar visitationszoner: ”Stor tilltro till polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Visitationszoner är en av de åtgärder som väntar när den nya regeringen sjösätter sin tuffare kriminalpolitik. Trots att förslaget fått kritik för att vara utpekande är justitieminister Gunnar Strömmer (M) trygg med att den svenska polisen ska kunna värna om människors integritet i arbetet.

– Det är svåra avvägningar men jag är övertygad om att vi måste genomföra ett långtgående program för att återupprätta rättstryggheten, säger Gunnar Strömmer (M) i SVT Agenda.

Förslaget om införandet av visitationszoner, det vill säga områden där poliser kan visitera personer utan att de är misstänkta för brott, ska enligt regeringen underlätta för polisen att komma åt vapen.

Kritiker menar att det kan underminera polisens förtroendebyggande arbete samt verka misstänkliggörande. Polisförbundet säger att man befarar att åtgärden kan komma att bli kontraproduktiv.

Öka tryggheten

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) är införandet av visitationszoner baserat på en avvägning mellan olika intressen.

– Man vill använda det för att öka rättstryggheten för människor som annars upplever en väldigt stor otrygghet, det är det som är motivet och bevekelsegrunden.

Strömmer säger att man är medveten om de risker förslaget medför gällande personlig integritet och tillit till systemet, men att han känner stark tilltro till polisen.

– Jag är övertygad om att de kan använda också väldigt långtgående verktyg på ett sådant sätt att vi kan värna integritet och fortsätta bygga tillit.

Hör justitieministern om visitationszonerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.