Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jessica Gow/TT

Petra Lundh blir ny rikspolischef

Uppdaterad
Publicerad

Petra Lundh, tidigare riksåklagare och nuvarande hovrättspresident, blir ny rikspolischef.

– Jag är verkligen glad och hedrad. Men att tacka ja till det här uppdraget är ett av de absolut svåraste besluten jag tagit i min karriär, säger Lundh.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) meddelade på fredagen att det blir Petra Lundh som tar över jobbet som rikspolischef. Hon blir därmed den första kvinnan på posten.

Lundh är för närvarande president i Svea hovrätt och har tidigare varit riksåklagare.

– Petra Lundh är en mycket erfaren och erkänt skicklig och uppskattad myndighetschef. Vi är övertygade om att hon är den person som har de kvalifikationer och personliga kvalitéer som krävs för det här uppdraget, säger Gunnar Strömmer.

Han säger även att hon är en ”hängiven brottsbekämpare” .

”Jag vill göra Sverige bättre och tryggare”

Petra Lundh säger att hon är både glad och hedrad över det nya uppdraget – men att beslutet var svårt att fatta.

– Det är ett mycket stort och svårt uppdrag, och kanske ett av de mest utmanande i svensk statsförvaltning.

Dessutom säger Lundh att hon nyligen blivit domstolspresident, och att hon hade sett fram emot att utveckla verksamheten i Svea hovrätt.

– Men när regeringen anser att jag är rätt person att leda Polismyndigheten – då känner jag att jag i det allvarliga läge Sverige befinner sig i så vill jag göra Sverige bättre och få invånarna här att bli tryggare, säger hon.

Förändringsuppdrag för Polismyndigheten

Med den nya ledningen kommer även ett förändringsuppdrag, säger Gunnar Strömmer. Det går ut på tre saker – att fler poliser ska vara ute på gatorna, vässa utredningsverksamheten, och en mer effektiv användning av polisens resurser.

Petra Lundh lyfter förändringsuppdraget som en viktig del av det nya jobbet som rikspolischef, men hur hon ska genomföra det är för tidigt att säga.

– Exakt vad jag ska göra får vi återkomma till, säger hon.

Nuvarande polischef Anders Thornberg avgår den 1 december och då tillträder Petra Lundh. Thornberg har varit rikspolischef sedan 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.