Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer kallas till justitieutskottet på tisdag 25/7. Foto: TT

Justitieutskottet kallar till extramöte på tisdag

Publicerad

På torsdagen meddelade Alliansen att de kommer att kalla inrikesminister Anders Ygeman (S) till ett extrainsatt möte i justitieutskottet. Nu meddelar man att mötet kommer äga rum på tisdag klockan 14.30, det skriver Expressen.

Det är med med anledning av Transportstyrelsens hantering av känsliga uppgifter som Justitieutskottet ska hålla ett extra sammanträde på tisdag 25/7 klockan 14.30, det skriver Expressen.

Varför kallas Anders Ygeman till justitieutskottet?

– Anders Ygeman är som inrikesministern ansvarig för Säpo och därmed också rikets säkerhet. Säpo verkar ha varnat både myndigheter och regeringen redan för ett år sedan. Nu behöver vi få besked om vad inrikesministern har gjort baserat på den information han har fått, säger Tomas Tobé.

Vad förväntar du dig att få för svar av Anders Ygeman?

– Jag förväntar mig ett klart besked om när inrikesministern fick reda på detta samt exat vilka han valde att informera, och då i synnerhet om han informerade statsministern.

Om ni inte får alla svaren ni hoppas på tisdag. Vilket blir nästa steg?

– Nu ska vi börja med att få upp fakta på bordet. Att gå till botten med detta. Jag konstaterar också att det finns andra anmälningar gjorda till konstitutionsutskottet, ytterst finns också möjligheten med misstroendeförklaringar men där är vi inte än, säger Tomas Tobé.

LÄS MER: Alliansen kallar Ygeman till justitieutskottet

Som SVT rapporterade i torsdags vill man från utskottets sida försöka bringa klarhet i vad Inrikesminister Anders Ygeman (S) visste om läckan på transportstyrelsen.

– De svar Anders Ygeman hittills har lämnat är långt ifrån tillfredsställande, sa utskottets ordförande Tomas Tobé(M) på torsdagen.

Även Säpo kommer medverka vid tisdagens möte.

I början av året fick Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren sparken efter att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som kan skada rikets säkerhet i samband med en IT-upphandling.

Anders Ygeman sa i torsdags att han fick reda på misstänkta brister inom myndigheten i samband med Säkerhetspolisens förundersökning. Den inleddes i januari 2016, men det är oklart när under resans gång som han fick kännedom om läckorna.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet