Kajakuthyraren: ”Efterfrågan har gått upp 40 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Samra Gonfa är delägare av kajakuthyraren Långholmen kajak i Stockholm. För henne har coronapandemin visat sig vara en enorm boost för affärerna. Trycket har aldrig varit högre.

Samra Gonfa, som drivit Långholmen kajak sedan 2012, trodde aldrig att de skulle kunna toppa det fantastiska år de hade 2019. Men när coronapandemin gjort att fler svenskar semestrar på hemmaplan har tillströmningen av kunder ökat markant.

– Vår säsong börjar i maj och mellan februari och maj var vi väldigt oroliga. Men nu har det vänt och det går väldigt bra, säger Samra Gonfa.

– Det har varit väldigt högt tryck på uthyrningen, både på kajaker och SUP:ar (stand up paddle-board, reds. anm.). Efterfrågan har gått upp 40 procent i år.

Tror viruset är anledningen

Friluftsliv har blivit populärt de senaste åren, även utan coronapandemins inverkan. Men Samra Gonfa tror ändå att det är viruset som spelat in det här året.

– Jag kan inte tänka mig något annat. Jag tror att folk är hemma och får inte resa till Spanien, Turkiet eller Grekland. Då måste man göra något annat som paddling, vandring, cykling, säger hon.

Styr om semesterplaner

En som tvingats styra om sina semesterplaner är Gabriella Kruse från Stockholm. Hennes ursprungsplan var att åka till Bali med sina vänner, men det fick läggas på is. I stället är hon nu och paddlar kajak, för blott andra gången i sitt liv. Hon har dessutom köpt en cykel för att kunna ta sig de totalt tre milen hon har tur och retur till sitt jobb.

– Corona har ändå påverkat mig och mitt sätt att ta mig till jobbet, men även sådana här utomhusaktiviteter. Jag är ganska aktiv annars också men absolut, det kanske har blivit mer nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.