Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amineh Kakabaveh har ännu inte bestämt hur hon lägger sin röst i dagens budgetomröstning. Foto: Niclas Berglund/SVT

Kakabaveh: ”Då får de lotta”

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag är det dags för riksdagen att rösta om regeringens justerade ändringsbudget. Ännu en gång har Amineh Kakabaveh (-) en vågmästarroll – och möjlighet att fälla budgeten.

– Jag kommer kanske att bestämma mig när jag sitter där, säger hon till SVT. 

Med några timmar kvar till omröstningen om riksdagens ändringsbudget har den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh ännu inte bestämt sig. Återigen handlar det om Turkiet och Natofrågan.

– Jag har velat att regeringen säger nej till att skicka vapen för att civila och barn ska mördas, det är väldigt enkelt, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

På påståendet om att mycket fokus riktats mot henne den senaste tiden svarar hon att regeringen och partierna har ett ansvar.

– Det är inte mitt fel egentligen att det blivit på detta sätt, det ligger inte bara på mig.

Utesluter inte att lägga ner sin röst

I en intervju med SVT efter sin medverkan i Morgonstudion säger Kakabaveh att det inte är omöjligt att hon lägger ner sin röst, om regeringen inte kommer med ett besked i Turkietfrågan.

– Då får de lotta. Jag har räddat regeringen fem gånger från olika kriser, säger hon och radar upp alla gånger inklusive denna.

– Förstår du hur barnsligt det är, hur allvarligt det är, att man lyssnar på en auktoritär, islamistisk diktator mot en enda ledamot i Sveriges riksdag. Om man bara tänker på själva situationen så är det helt ohållbart.

Utan någon form av utveckling i Turkietfrågan från regeringens sida i dag, blir det lotten som avgör då?

– Ja, då får det vara så.

Blir det oavgjort i omröstningen kan ett röstskrin på talmannens bord få en nyckelroll. Här går vi igenom hur ett avgörande via lottning går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.