Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar födda 2005 möttes av ett horoskopfyllt brev från Plikt- och prövningsverket. Foto: Privat/Plikt- och prövningsverket

Lockar unga med horoskop – för att informera om värnplikt

Uppdaterad
Publicerad

Astrologi, stjärntecken och horoskop – det möttes ungdomar födda 2005 av när Plikt- och prövningsverket skulle informera om värnplikten.

Före jul fick cirka 106 000 ungdomar födda 2005 hem ett brev från Plikt- och prövningsverket. Brevet skickas ut varje år när ungdomar ska bli inkallade till värnplikt.

Det senaste brevutskicket präglades av astrologi och stjärntecken. Beroende på födelsedag fick man ett brev med det egna stjärntecknets logga, namn och datum samt en mening under: ”Stenbocken. Den målinriktade, eller?”

”Kändes som reklam på Tiktok”

Stella Rossholm, Ines Frödberg och Ebba Seth är tre av många ungdomar födda 2005 som fick hem brevet.

– I mitt brev var det något i stil med att man skulle bevisa att man är en äkta vädur. Sen var det lite information om mönstringen, men jag tror inte att jag läste det för att jag var inte jätteintresserad, säger Stella Rossholm.

Ebba Seth läste inte heller igenom brevet ordentligt.

– Jag kollade bara på framsidan, sedan slängde jag den, säger hon.

Ines Frödberg berättar att hon var sugen på att få brevet då hon hade sett andra få hem det och var lite nyfiken på vad som skulle stå på hennes stjärntecken Tvillingen. Men hon läste inte igenom hela brevet.

– Det kändes som en reklam man får på Instagram eller Tiktok som man hoppar förbi, säger hon.

Ville skapa personligt tilltal

Plikt- och prövningsverket menar att de hela tiden målgruppsanpassar sin kommunikation för att ”möta ungdomar i deras vardag”.

– Anledningen till att det blev just stjärntecken den här gången, det var att utifrån olika undersökningar och trendspaningar så har vi sett att både stjärntecken och astrologi är populärt, säger Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket.

Hör kommunikatören Ami Hemviken analysera broschyren i spelaren ovan.

Från kallelse till värnplikt – så går det till

Alla som kan komma i fråga för mönstring ska ha fått en broschyr hemskickad före jul, det gäller cirka 106 000 ungdomar. De ska sedan svara på ett frågeformulär på webben.

De cirka 22 500 som bedöms ha bäst förutsättningar för att klara grundutbildningen kallas till mönstring.

Besked om man kallas till mönstring eller inte skickas ut i mars.

Mönstringen för 2005 års årskull startar i maj 2023 och pågår till april 2024.

Det är drygt 6 000 utbildningsplatser som ska fyllas.

Grundutbildning med värnplikt genomförs efter att man avslutat sina gymnasiestudier.

Källa: Plikt- och prövningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.