Foto: Scanpix

Kallast i Stockholm på 84 år

Uppdaterad
Publicerad

Ett 84-årigt köldrekord har slagits. När det 34:e Stockholm Marathon i går avgjordes i huvudstaden nådde temperaturen inte högre än 6 grader.

En så låg maxtemperatur under juni har huvudstaden inte haft sedan 1928. Och kylan ser ut att bita sig kvar lite till.

-I morgon och under inledningen på veckan så kommer det här lite kyligare vädret att hålla i sig, med en del regnskurar på många håll. Det kan även finnas inslag av åska, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Inledningen av juni har varit kall och blöt på många håll i Sverige. Men en pålandsvind har gett soligt väder längs västkusten under helgen och det är västra Götaland som har fortsatt bäst solchanser under veckan.

-Men man kan säga att solchanserna ökar överlag under veckan. Och det ser ut som att temperaturerna börjar stiga in mot veckoslutet, i alla fall några grader, säger Lovisa Andersson.

Under Nationaldagen kan vi vänta oss en solig förmiddag.

-Dagen inleds på de flesta håll med sol men att sedan bildas en del regnskurar, framför allt i Svealand och Norrland.

Trots en nästintill höstlik inledning på juni, finns det fortfarande goda chanser för en bra sommar.

-Vädret har inte ett sådant minne och det sker skiftningar hela tiden, säger Lovisa Andersson.

  • Eftermiddagstemperaturen under mitten av juni ligger normalt på runt 20 grader i Götaland och Svealand, och runt 18 grader i Norrland.
  • Upp mot 30 graders värme under juni brukar ses som rekordvarmt.
  • Under den kommande veckan väntas temperaturer på runt 10 grader i landet, om solen visar sig kan värmen stiga till runt 15 grader.

Källa: SMHI (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer