Stockholm marathon 2012 Foto: Scanpix

Rekordkyla mötte maratonlöparna

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga hade anmält sig till årets Stockholm Marathon i dag. Men solen och publiken lyste med sin frånvaro.

21.266 löpare. Så många var anmälda till det Stockholm Marathon – den högsta siffran i loppets 34-åriga historia. Men bara 15.968 kom till start.

Det var också rekordkallt. Blott sex grader visade termometern när startskottet gick utanför ett regnigt och blåsigt Stockholm Stadion, enligt TV 4:s direktsändning. Det gör årets lopp till det hittills kallaste Stockholm Marathon.

Tavlan på Katarinahissen vid Slussen i centrala Stockholm visade vid lunchtid på fyra plusgrader. 1987 sprang löparna i sju plusgrader – det kallaste loppet innan årets start. Rekordvarmt var det dock 1982 med 31 plusgrader.

Tv-bilderna från loppet visade de tiotusentals elitlöparna och motionärerna i hällregn och blåst – men någon stor anstormning publikmässigt var det inte.

-Jag är van vid sånt här väder men några rekord blir det inte, sa en kvinnlig finsk löpare till SVT:s reporter.

En som inte klarade sig lika bra var en av favoriterna till SM-guldet, Enhörnas Lars Johansson, som föll ihop efter 38 kilometer.

-Jag minns inte så mycket av det, jag föll bara ner i marken. Sjukvårdarna sade att min kroppstemperatur bara var 32 grader, sade han till lt.se.

Kyla och regn resten av veckan

De låga junitemperaturerna med regn och rusk kommer att hänga med hela nästa vecka och även den kommande helgen.

-Det ser ut att vara fortsatt ostadigt med blyga temperaturer i stort sett hela nästa vecka och även nästa helg, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Lisa Frost.

Under natten till lördagen, årets andra sommardag enligt kalendern, var det minusgrader på flera håll i landet, även i de södra delarna. I Hagshult i Småland var det 0,6 minusgrader.

Fakta

Segrare i Stockholm Marathon 2012

Methkal Abu Drais, Jordanien, vann mycket överraskande Stockholm Marathon efter att ha rafflande hämtat in en stor lucka till Dereje Debele Tulu, Etiopien, under de sista kilometerna. Segertid: 2.19.13. Fredrik Uhrbom, Spårvägen, blev femma iloppet och vann SM på 2.26,36.

Derebe Godana, Etiopien, vann damklassen på 2.40,19. Charlotte Karlsson, Hammarby, vann SM för damer på tiden 2.48,37. Sveriges OS-löpare på distansen, Isabellah Andersson, var inte anmäld till loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.