Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) Foto: TT

Källor: Ulf Kristersson ställer ultimatum till C och L

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson har ställt Centerpartiet och Liberalerna inför ett ultimatum – ska ni vara med i en Alliansregering eller inte?
Om de inte vill erbjuds de ett samarbete i riksdagen med option på att sätta sig i regeringen vid ett senare tillfälle, erfar SVT Nyheter.
Nu har partierna helgen på sig att ta ställning till det dokument som beskriver ett sådant samarbete.

Efter det att Socialdemokraterna stängt dörren för att stödja en Alliansregering slog Ulf Kristersson (M) in på plan B. Han vill att hela Alliansen ska bilda regering, trots att den i dagsläget bara kan bli verklighet om Sverigedemokraterna ger sitt passiva eller aktiva stöd.

En sådan lösning har Centerpartiet och Liberalerna hittills sagt nej till. I veckan har därför Ulf Kristersson presenterat en alternativ plan för sina Allianskollegor. Ett dokument har författats av Moderaterna där ett möjligt nästa  steg för Kristerssons regeringsbildande beskrivs.

Målet är att hela Alliansen ska bilda regering.

– Vi vill ha så mycket allians som det bara går, som en källa uttrycker saken.

Ska inte förhandla med SD

Men om det är Allianspartier som inte vill sitta i den regeringen så erbjuds de ett samarbete i riksdagen. Enligt vad SVT Nyheter erfar har de option på att sätta sig i regeringen vid ett senare tillfälle. I dokumentet står också att regeringen inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Inget av Allianspartierna är namngivna, enligt uppgift till SVT Nyheter. Det är mer en beskrivning av att de Allianspartier som vill vara med är välkomna, andra erbjuds något som av en källa beskrivs som “Alliansen light”. Det ska kunna samarbeta men också vara fria att rösta som de vill i riksdagen.

Vilken politik som Ulf Kristersson regering ska bedriva beskrivs inte i detalj men enligt vad SVT Nyheter erfar står bland annat att regeringen ska föra tydlig borgerlig politik som stärker näringslivet.

Möte på måndag

Ett nästa möte mellan Alliansledarna är enligt vad SVT Nyheter erfar, inplanerat till måndag. Då om inte förr ska Centerpartiet och Liberalerna ta ställning till Kristerssons plan B. Eftersom de fortfarande hoppas på stöd över blockgränsen för att undvika att ta aktivt stöd av SD, är de mycket tveksamma.Ett nej från dem skulle kunna innebära att sonderingsuppdraget går vidare till Stefan Löfven (S).

Men så länge Centerpartiet och Liberalerna står fast vid Alliansen så ser hans chanser att lyckas också små ut. Och först då kan det börja hända något på riktigt, menar en uppgiftslämnare. Som att Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) börjar förhandla på allvar. Centerledaren Annie Lööf ( C) har ju i veckan uttryckt frustration över att  ansträngningarna inte har varit tillräckliga. Endast ett möte har hållits mellan Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S).

Löfven öppnar inte dörren

Enligt vad SVT Nyheter erfar presenterade Kristersson vid det mötet inte de eftergifter Alliansen kommit överens om att erbjuda Löfven. Men uppfattningen inom Moderaterna är att det hade inte spelat någon roll, Löfvens dörr hade inte öppnats oavsett vilka lockbeten som hade lagts fram på bordet.

Även Annie Lööf (C ) har haft ett möte med Löfven. På tisdag ska Ulf Kristersson träffa talmannen. Har han då inte fått klartecken från sina allianskollegor hur de ställer sig till en Alliansregering med alla fyra eller en mindre regering som samarbetar som en allians i riksdagen är det upp till talmannen att besluta om det trots det är troligt att Kristersson kommer att tolereras av riksdagen vid en statsministeromröstning. Om inte så kan Stefan Löfven få ta över sonderingsuppdraget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet