Marmorstein svarar: Osannolikt att Lööf blir statsminister

Publicerad

Vad gör de rödgröna när Kristersson försöker bilda regering? Och kan det bli extraval? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på frågor om det politiska läget – här kan du läsa några av svaren!

1. Om det skulle bli omval, tror ni då att folk kommer att gå o rösta? /Catarina

Hej Catarina, Ja det tror jag absolut. Valdeltagandet kanske inte blir lika högt som i valet 9 september men att väljarna kommer att gå till valurnorna även i ett extra val är jag ganska övertygad om.

2. När tror du att extravalet kommer och vad gissar du om utfallet? /Rune Ljungströmmer

Hej Rune, jag tror inte att det kommer gå så långt som till ett extra val. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen och att han inte skulle klara det ser jag som osannolikt.

3. Det talas nästan bara om Alliansen nu. Vad gör de rödgröna under tiden? /Jacob

Hej Jakob, Stefan Löfven leder den övergångsregering som sitter tills dess att en ny regering finns på plats. I övrigt avvaktar man Kristerssons sonderingsrunda och förereder bud att erbjuda C och L för att locka över dem om Kristersson inte lyckas bilda regering.

4. Hur kan alliansen kräva stöd av socialdemokraterna när dom själva har avsatt regeringen. Det verkar inte logiskt tänkande. /Sune Hylen

Hej Sune, logiskt eller inte så var det alliansens plan A. Det sa ju Stefan Löfven nej till direkt men de försökte ändå, nu har Kristersson övergett den planen.

5. Hur sannolik bedömer Du en S+C+L+MP-regering med Annie Lööf som statsminister så hon inte behöver käka sin sko :-) /Thorsten Schütte

Hej Thorsten, det är osannolikt. Stefan Löfven leder det största partiet och Socialdemokraterna kommer inte att ge bort den posten till C och Lööf. Det skulle inte Moderaterna heller göra. Men ingenting ska förstås helt uteslutas i det här läget.

6. Finns det något scenario i de nu låsta positionerna om regeringsbildningen där Annie Lööf kan bli statsminister? Min tanke – att Kristersson misslyckas med sitt uppdrag från talmannen, att bollen går vidare till Löfven som inte heller lyckas. Möjligt för Lööf? /Kent

Inget ska uteslutas i det här läget men jag ser det som mycket osannolikt. Centerpartiet är riksdagens fjärde största parti med 8,6 procent i valet. Bara en gång tidigare, 1978, så har statsministern hämtats från ett så litet parti. Även Annie Lööf inser att hennes parti måste bli större om hon ska bli statsminister.

7. Gynnar det SD att det dröjer att bilda regering, röst och förtroendemässigt? /Skurt

Ja det kan det möjligen göra. Jimmie Åkesson tar ju varje chans han får att säga att han inte förstår vad de andra håller på med och det är väl en del väljare som tilltalas av det. Sedan säger Åkesson också gång på gång att det bara är för Kristersson att ringa till honom, att han finns där om han vill prata. Det är ett sätt för honom att tala till moderata företrädare som tycker att man ska använda Jimmie Åkessons stöd.

8. Efter valet hörde man mycket om valfusk, sen blev det tyst. Vad har hänt med alla anmälningar? Kan de påverka risken/möjligheten för ett omval? /Maria

Det är valprövningsnämnden som utreder eventuellt valfusk och fattar beslut om omval ska hållas. Anmälan till nämnden skulle varit inne i slutet av september och de har fått in  rekordmånga anmälningar och det tar tid att gå igenom. Före december kommer vi nog inte ha något besked, säger Elisabeth Marmorstein.

9. Jag undrar vad som händer om vi inte har någon regering när budgeten ska läggas i december? Kan det bli så att Alliansen lägger en budget och Stefan Löfven måste regera vidare på den utan möjlighet att utlysa extra val? /Erik

Så blir det inte. Det blir övergångsregeringen, alltså den regering som Stefan Löfven nu leder som i så fall lägger en budget som ska vara inne senast 15 november. Tanken är inte att man ska lägga en massa nya förslag i den utan det blir en förlängning av det här årets budget med uppräkningar för det här årets ökade lönekostnader eller andra äskanden som myndigheterna har för att kunna fungera. När en ny regeringen tillträder kommer den att regera på den budgeten och sedan kan man ändra den i vår vid vårändringsbudgeten.

10. Hur ser möjligheterna ut och hur troligt är det att V kommer ingå i kommande regeringen? /Martin

– Inte troligt alls och det vet även Jonas Sjöstedt. Om Löfven hade velat regera med V hade han gjort det redan 2014. Löfven vill som bekant regera eller samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna, och ett sådant samarbete skulle bli omöjligt om Löfven regerade ihop med Jonas Sjöstedt.

SVT rapporterade · Läs hela chatten med Elisabeth Marmorstein

14.13
Om det skulle bli omval, tror ni då att folk kommer att gå o rösta?
@Catarina - Hej Catarina,
Ja det tror jag absolut. Valdeltagandet kanske inte blir lika högt som i valet 9 september men att väljarna kommer att gå till valurnorna även i ett extra val är jag ganska övertygad om.
14.16
När tror du att extravalet kommer och vad gissar du om utfallet?
@RuneLjungströmmer - Hej Rune, jag tror inte att det kommer gå så långt som till ett extra val. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen och att han inte skulle klara det ser jag som osannolikt.
14.20
Det talas nästan bara om Alliansen nu. Vad gör de rödgröna under tiden?
@Jacob - Hej Jakob, Stefan Löfven leder den övergångsregering som sitter tills dess att en ny regering finns på plats. I övrigt avvaktar man Kristerssons sonderingsrunda och förereder bud att erbjuda C och L för att locka över dem om Kristersson inte lyckas bilda regering.

Marmorstein svarar

Visa

Frågorna till Elisabeth Marmorstein har kommit in via mejl och via SVT:s chatt. Elisabeth Marmorstein svarade på frågor både i torsdagens direktsändning och i chatten på svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet