Marmorstein: ”Den lösningen förutsätter att C och L ger grönt ljus”

Publicerad

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på torsdagseftermiddagen på tittarnas frågor om regeringsbildningen.
– Allianspartierna är överens om att försöka få stöd från Löfven men det ser svårt ut, säger hon.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fått i uppdrag av talmannen att försöka bilda regering. Men samtidigt verkar det politiska läget vara helt låst. När SVT:s Elisabeth Marmorstein svarade på läsarnas frågor fick hon frågan om hur Ulf Kristersson ska gå vidare efter att ha varit med och röstat bort Stefan Löfven.

– Allianspartierna är överens om att försöka få stöd av Löfven men det ser svårt ut. En möjlighet är att Kristersson går fram själv ihop med KD om C och L håller fast vid att de inte vill sitta i en regering som behöver SD:s stöd. Men den lösningen förutsätter att C och L ger grönt ljus och det vet vi inte om de är beredda att göra i dagsläget, säger Elisabeth Marmorstein.

Andra undrade hur troligt det är att Centerpartiet och Liberalerna ingår i en regering med Socialdemokraterna, där Annie Lööf blir vice statsminister och Stefan Löfven statsminister.

– Hittills har Annie Lööf sagt att hon inte tänker sätta sig i en regering som leds av Socialdemokraterna. I dagsläget är det bara aktuellt om Moderaterna också gör det. Jag tror att det skulle krävas en del ganska långtgående sakpolitiska eftergifter från Stefan Löfven för att locka över Lööf, säger Elisabeth Marmorstein.

Nedan kan du läsa chatten i sin helhet.

SVT rapporterade · Elisabeth Marmorstein svarar på dina frågor

14.08
Hej och välkomna. Elisabeth kommer snart att svara på era frågor. Det går bra att skicka in dem här.
14.23
Först avsätter Kristersson & co Löfven. Sedan vänder sig Kristersson till honom för att få hjälp med regeringsbildandet. Det är ju bara knasigt. Löfven har fått sparken varför skulle han vara behjälplig då? Min fråga: Hade aldrig Kristersson o gänget en plan B, alltså hur de skulle gå tillväga efter att de röstat bort Löfven? Det gick bra få bort honom med SDs hjälp men är omöjligt bilda regering med samma stöd.
@Martin - Hej Martin, de var överens om att rösta bort Stefan Löfven men inte om tagen efteråt. Nu är de överens om att försöka få stöd av Stefan Löfven men som du själv påpekar ser det svårt ut. Hur plan B ser ut i det här läget varierar mellan partierna, en möjlighet är ju att Kristersson går fram själv eller ihop med KD om C och L håller fast vid att de inte vill sitta i en regering som behöver SD:s stöd. Men den lösningen förutsätter att C och L ger grönt ljus och det vet vi inte om de är beredda att göra i dagsläget.
14.26
Hej Elisabeth
Hur snart kan vi som följer utvecklingen få veta om det blir ett extra-val?
@JohannaAndersson -  Hej Johanna, svårt att svara på, talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen. Misslyckas han på fjärde försöket blir det extraval. I teorin finns det ingen tidsgräns för hur länge talmannen kan hålla på att sondera med partiledarna, han skulle kunna hålla på till nästa val, men så kommer det förstås inte att bli.
14.28
Det känns som Vänsterpartiet har en nyckelroll om Löfven ska kunna få till sin drömregering. Det måste väl vara omöjligt för de borgerliga partierna att acceptera om Sjöstedt börjar kräva inflytande över politiken?
@Daniel - Hej Daniel, det blir i alla fall väldigt mycket svårare. Skulle Löfven få med sig C och L så behöver han inte Sjöstedt som i dag. 
14.29
Hej. Om det går till nyval så kan det bli en annan balans och det klarnar vem som har majoritet eller !? Mvh Björn
@Björn - Hej Björn, det kan det förstås bli, något av de mindre partierna kan ju tex riskera att åka ur riksdagen. Men det kan också sluta med att vi får ungefär samma resultat som i dag, det beror på när extravalet inträffar och vilka frågor som blir viktiga i det valet. 
14.31
Elisabeth svarar nu på era frågor i sändningen här ovan.
14.34
En av frågorna Elisabeth har fått är om det är demokratiskt att stänga ute SD när över en miljon har röstat på partiet. 
Hennes svar: 
- Partier behöver bara samarbeta med de partier de vill. Det kan man tycka är orättvist och fel, men så fungerar systemet. 
14.35
Hur stora är möjligheterna för Annie Lööf att bli statsminister?
@Simon - Elisabeth tror inte det är aktuellt. S leder det största partiet, och de vill ha statsministerposten. Jag är inte heller övertygad om att Annie Lööf vill bli statsminister i en sådan regering. 
14.36
Skulle Annie Lööf kunna bilda regering?
@David - Det är osannolikt enligt Elisabeth. S leder det största partiet, och de vill ha statsministerposten. Hon tror inte heller att Annie Lööf vill bli statsminister i en sådan regering. 
14.38
Centerpartiet är nyckeln både för Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M), säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet