Marmorstein: ”Den lösningen förutsätter att C och L ger grönt ljus”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på torsdagseftermiddagen på tittarnas frågor om regeringsbildningen.

– Allianspartierna är överens om att försöka få stöd från Löfven men det ser svårt ut, säger hon.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fått i uppdrag av talmannen att försöka bilda regering. Men samtidigt verkar det politiska läget vara helt låst. När SVT:s Elisabeth Marmorstein svarade på läsarnas frågor fick hon frågan om hur Ulf Kristersson ska gå vidare efter att ha varit med och röstat bort Stefan Löfven.

– Allianspartierna är överens om att försöka få stöd av Löfven men det ser svårt ut. En möjlighet är att Kristersson går fram själv ihop med KD om C och L håller fast vid att de inte vill sitta i en regering som behöver SD:s stöd. Men den lösningen förutsätter att C och L ger grönt ljus och det vet vi inte om de är beredda att göra i dagsläget, säger Elisabeth Marmorstein.

Regeringsbildningen

Andra undrade hur troligt det är att Centerpartiet och Liberalerna ingår i en regering med Socialdemokraterna, där Annie Lööf blir vice statsminister och Stefan Löfven statsminister.

– Hittills har Annie Lööf sagt att hon inte tänker sätta sig i en regering som leds av Socialdemokraterna. I dagsläget är det bara aktuellt om Moderaterna också gör det. Jag tror att det skulle krävas en del ganska långtgående sakpolitiska eftergifter från Stefan Löfven för att locka över Lööf, säger Elisabeth Marmorstein.

Nedan kan du läsa chatten i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet