Marmorstein svarar – ställ dina frågor om läget i politiken

Publicerad

Drygt en månad efter valet är läget kring regeringsbildningen fortsatt låst. Vad undrar du? Ställ din fråga till SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i vår chatt.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar

14.13
Om det skulle bli omval, tror ni då att folk kommer att gå o rösta?
@Catarina - Hej Catarina,
Ja det tror jag absolut. Valdeltagandet kanske inte blir lika högt som i valet 9 september men att väljarna kommer att gå till valurnorna även i ett extra val är jag ganska övertygad om.
14.16
När tror du att extravalet kommer och vad gissar du om utfallet?
@RuneLjungströmmer - Hej Rune, jag tror inte att det kommer gå så långt som till ett extra val. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen och att han inte skulle klara det ser jag som osannolikt.
14.20
Det talas nästan bara om Alliansen nu. Vad gör de rödgröna under tiden?
@Jacob - Hej Jakob, Stefan Löfven leder den övergångsregering som sitter tills dess att en ny regering finns på plats. I övrigt avvaktar man Kristerssons sonderingsrunda och förereder bud att erbjuda C och L för att locka över dem om Kristersson inte lyckas bilda regering.
14.21
Hur kan alliansen kräva stöd av socialdemokraterna när dom själva har avsatt regeringen.
Det verkar inte logiskt tänkande.
@SuneHylen - Hej Sune, logiskt eller inte så var det alliansens plan A. Det sa ju Stefan Löfven nej till direkt men de försökte ändå, nu har Kristersson övergett den planen.
14.24
Hur sannolik bedömer Du en S+C+L+MP-regering med Annie Lööf som statsminister så hon inte behöver käka sin sko :-) ?
@ThorstenSchütte -Hej Thorsten, det är osannolikt. Stefan Löfven leder det största partiet och Socialdemokraterna kommer inte att ge bort den posten till C och Lööf. Det skulle inte Moderaterna heller göra. Men ingenting ska förstås helt uteslutas i det här läget.
14.30
Hej allihopa! Nu är det dags att starta spelaren här ovanför för att inte missa direktsändningen där Elisabeth Marmorstein svarar på era frågor!
14.32
Kent undrar:
Finns det något scenario i de nu låsta positionerna om regeringsbildningen där Annie Lööf kan bli statsminister? Min tanke - att Kristersson misslyckas med sitt uppdrag från talmannen, att bollen går vidare till Löfven som inte heller lyckas. Möjligt för Lööf?

- Inget ska uteslutas i det här läget men jag ser det inte som sannolikt, svarar Marmorstein och påpekar att C är riksdagens fjärde största parti.
14.32
Gynnar det SD att det dröjer att bilda regering, röst och förtroendemässigt?
- Ja det kan det möjligen göra. Jimmie Åkesson tar ju varje chans han får att säga att han inte förstår vad de andra håller på med och det är väl en del väljare som tilltalas av det. Sedan säger Åkesson också gång på gång att det bara är för Kristersson att ringa till honom, att han finns där om han vill prata. Det är ett sätt för honom att tala till moderata företrädare som tycker att man ska använda Jimmie Åkessons stöd.
14.33
Maria undrar:
Efter valet hörde man mycket om valfusk, sen blev det tyst. Vad har hänt med alla anmälningar? Kan de påverka risken/möjligheten för ett omval?

Elisabeth Marmorstein svarar:
- Det är valprövningsnämnden som utreder och fattar beslut. De har fått in rekordmånga anmälningar och det tar tid att gå igenom. Före december kommer vi nog inte ha något beslut, säger Elisabeth Marmorstein.
14.34
Vilket regeringsalternativ tror du är det mest troliga?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet