Annie Lööf (C). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Marmorstein: ”Kan avgöra regeringsfrågan – men vill inte kännas vid det”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger att det inte är omöjligt att moderatledaren Ulf Kristersson kommer säga till talmannen nästa vecka att det inte finns förutsättningar att släppa igenom honom som statsminister. Då skulle bollen rulla vidare till Stefan Löfvén (S).

Klockan 14.30 svarar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i en direktsändning på era frågor om regeringsbilningen.

En vecka har gått sedan M-ledaren Ulf Kristersson fick i uppdrag av talmannen att sondera möjligheterna för att bilda en regering. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger i SVT:s Morgonstudion att läget är låst.

Regeringsbildningen

– Det har inte kommit närmare svaret vem som ska bli statsminister. Det Ulf Kristersson har gjort är att öka pressen på Liberalerna, men framförallt Centern: Kommer de att stoppa honom från att bli statsminister för en regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna?

– Det är ett besvärligt vägval för Annie Lööf som hon gärna skjuter på. Hon vill inte kännas vid att det är hon som avgör regeringsfrågan.

”Bollen kan rulla vidare till Löfven”

Marmorstein utesluter inte möjligheten att Stefan Löfvén (S) kan ta över stafettpinnen.

– Därför är det inte omöjligt att Ulf Kristersson på tisdag när han träffar talmannen nästa gång, säger att han inte ser förutsättningar för att släppas igenom som statsminister och att bollen kan rulla vidare till Stefan Löfvén.

Vad väntar SD på?

– De hoppas att Kristersson ska bilda en KD-regering som de tänker sig få inflytande över. De är beredda att släppa fram en sådan regering.

Klockan 14.30 svarar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i en direktsändning på era frågor om regeringsbilningen.

Inför, under och efter sändningen kan du ställa dina frågor direkt till Elisabeth Marmorstein, men du kan redan nu mejla in dina frågor (märk gärna mejlet med Marmorstein svarar).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet