Kampen för forskarnas finansiering hårdnar

Uppdaterad
Publicerad

Maja Jagodic och hennes medarbetare försöker skapa säkrare och individualiserad medicinering för MS-sjuka. En forskning som tar tid och kostar mycket pengar men som höjer livskvalitén.

– Det är extremt belönande, till och med små utvecklingssteg kan få dramatiska effekter i den här typen av forskning, säger Maja Jagodic, docent och forskare på Karolinska Institutet i Stockholm till SVT.

Forskningen handlar om en neurologisk sjukdom som radikalt kan sänka livskvalitén och en forskning som vill vända den utvecklingen. Forskning för de med multipel skleros – MS.

Unga drabbas

– MS slår mot unga människor under deras mest produktiva år med väldigt olika konsekvenser och progressivitet, säger Maja Jagodic.

Men det behövs det pengar – mycket pengar. Maja Jagodics forskningsgrupp har säkrat 28 miljoner kronor från Wallenbergstiftelserna under fem år, men också andra finansiärer har skjutit till pengar.

Hårdare kamp om pengarna

Men de, och andra givares penningkälla – aktieutdelningar sinar nu under coronakrisen. Kampen för att forskarna att få finansiering ser nu alltså ut att hårdna än mer.

– Det har varit utmanande att säkra långsiktig finansiering och tråkigt nog blir det allt svårare, eftersom det finns mer viktig forskning samtidigt som möjligheterna att få pengar inte tagit samma steg, avslutar Maja Jagodic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.