Göran Hägglund och några av de tänkta efterträdarna Ebba BuschThor, Acko Ankarberg, Lars Adaktusson och Jakob Forssmed. Foto: TT

Kampen hårdnar om partiledarposten inom KD

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen blev Kristdemokraternas partidistrikt klara med nomineringarna om vem som är lämplig som ny partiledare. Det är nu tydligt att det verkar stå mellan tre toppkandidater, där favoriten är en kvinna, men där överraskningen är en man.

I kväll blir det allvar i kampen om vem som ska efterträda Göran Hägglund som partiledare för Kristdemokraterna. Nu ska alla nomineringar in från partidistrikten.

SVT har ringt runt till distrikten, och 21 av 26 distrikt har berättat vem eller vilka de nominerar.

Kvinnorna favoriter

Hela 19 distrikt nominerar Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, medan 12 nominerar partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och 10 bubblaren Jakob Forssmed.

– Jag har jobbat lite i skymundan inom Kristdemokraterna de senaste åren som chefsförhandlare inom regeringen och har i höst klivit fram som ekonomiskpolitisk talesperson, presenterar sig Forssmed.

Ideologisk skiljelinje

Ebba Busch Thor framstår fortfarande som den stora favoriten, men striden är långt ifrån avgjord.

En del talar nu om ett ideologiskt vägval för KD, där den värdekonservativa Ebba Busch Thor står på den ena kanten och Jakob Forssmed på den andra, liberala kanten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet