”Det vore en negativ utveckling om det skulle bli tillåtet att sprida allt som är sant”, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt angående KD-ledaren Ebba Buschs uttalande. Foto: Stina Stjernkvist/TT samt Malin Hoelstad/SvD/TT

Civilrättsexperten: Farlig utveckling om allt som är sant får spridas

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch erkänner sig skyldig till grovt förtal efter turerna kring den omskrivna hustvisten med en äldre man. Samtidigt skriver hon att hon ”i själ och hjärta” anser sig vara oskyldig till brottet och att de sakuppgifter hon fört fram är sanna.

-  Det vore en negativ utveckling om det skulle bli tillåtet att sprida allt som är sant, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Villkorlig dom och 60 dagsböter à 1 000 kronor, samt en avgift till brottsofferfonden. Det blir följderna för KD-ledaren Ebba Busch som under fredagen erkände sig skyldig till grovt förtal och skrev under ett strafföreläggande. Detta efter att hon i februari i år pekat ut det juridiska ombudet i den hustvist hon är inblandad i som brottsling i ett inlägg på Facebook.

I sitt inlägg på sociala medier under fredagen, påpekar Busch att de sakuppgifter som hon fört fram och som hon nu fått ett strafföreläggande för, är sanna. Mårten Schultz, professor i civilrätt, menar att det är en farlig utveckling om praxis skulle bli att allt som är sant är tillåtet att sprida.

– Jag är lite oroad för om det börjar kampanjas för om sanna uttalanden i sociala medier alltid skulle vara tillåtna, det skulle innebära fruktansvärda konsekvenser och en negativ utveckling. I Sverige har förtalsrätten använts för att motverka spridning av hämndporr och sexfilmer på unga kvinnor, säger Mårten Schultz.

– Sanningen är inte oväsentlig, det tas hänsyn till det i förtalsprocessen. Det vore en negativ utveckling om det skulle bli tillåtet att sprida allt som är sant, i såna fall måste man ha ett mer precist förslag om hur man ska tillåta vissa handlingar och vissa inte, säger Schultz.

”Vill få bort frågan från agendan”

Vändorna i hustvisten mellan Ebba Busch och en 81-årig hussäljare och hans juridiska ombud har bevakats flitigt av medier under våren. Men crescendot kommer i en tid av intensiv nyhetsrapportering kring den regeringskris som råder, samtidigt får mordet på en polis i Biskopsgården i Göteborg stort medieutrymme. Det kan göra att KD-ledarens husaffär hamnar lite i skymundan menar Marja Lemne, S-märkt universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Hon vill få bort den här frågan från agendan helt och hållet. Hon har partiet bakom sig. Hade hon erkänt att hon lurat mannen hade det varit betydligt allvarligare, säger Marje Lemne som menar att hustvisten är extra pikant just för Kristdemokraterna, ett parti som håller etik och moral högt.

Ebba Busch har erkänt sig skyldig i laglig mening, samtidigt förklarar hon i inlägget på sociala medier att hon anser att hon är oskyldig och agerat rätt.

 – Det kan bli kontraproduktivt för henne att dra in etik och moral i det här. Framtiden får utvisa om det här var ett strategiskt skickligt inlägg eller inte. Samtidigt är det inte Kristdemokraterna som är huvudaktörer i regeringskrisen, säger Marja Lemne.

Ebba Busch anklagas för grovt förtal – detta har hänt

  • Förundersökningen rör ett inlägg på Facebook, där Ebba Busch (KD) kommenterade sin infekterade hustvist.
  • I inlägget ifrågasatte Ebba Busch om ett juridiskt ombud kopplat till säljaren verkligen företräder sin klients vilja. Busch skrev också att ombudet tidigare är dömd för brott som ligger långt tillbaka i tiden.
  • En anmälan om grovt förtal lämnades in  – och det pågår en förundersökning ledd av Särskilda åklagarkammaren som ska ta reda på om ett brott har betgåtts som faller under allmänt åtal.
  • SVT Nyheter har varit i kontakt med det utpekade juridiska ombudet, som inte vill kommentera utredningen. Ombudet hänvisar istället till sin advokat.
  • Enligt riksdagen är det inte aktuellt att begränsa Ebba Buschs uppdrag under utredningens gång. En ledamot kan tvingas lämna sitt uppdrag om denne bedöms olämplig för uppdraget genom att begå brott, ett beslut som fattas av domstol.
  • Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser om påstådda brott, och Kristdemokraternas presschef meddelar att partiledaren hänvisar alla frågor om målet till advokat Thomas Olsson.
  • 2 juli erkänner sig Ebba Busch skyldig till grovt förtal och skriver på ett strafföreläggande, vilket gör att processen inte tas vidare till domstol. Påföljden blir villkorlig dom och 60 dagsböter à 1 000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.