Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ebba Busch erkänner grovt förtal i samband med hustvisten

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch erkänner grovt förtal i samband med den uppmärksammade husaffären.

Hon har nu skrivit på ett strafföreläggande vilket betyder att frågan inte tas vidare till domstol.

– Jag har skrivit på ett strafföreläggande och erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig oskyldig till, säger Ebba Busch.

Det var i februari i år som Ebba Busch pekade ut ett juridiskt ombud som brottsling i ett inlägg på Facebook.

Det juridiska ombudet företrädde motparten i den infekterade hustvist som KD-ledaren var inblandad i. Ett par dagar senare anmäldes hon för grovt förtal och överåklagare Anders Jakobsson valde att inleda en förundersökning.

Anser sig vara oskyldig

Nu erkänner Ebba Busch grovt förtal och har skrivit på ett strafföreläggande, vilket gör att processen inte tas vidare till domstol. Påföljden blir villkorlig dom och 60 dagsböter à 1 000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden.

– Ingen av de uppgifter som jag har angett har varit felaktiga, de har varit sanna, och för mig har sanningen alltid varit viktig, men i Sverige kan även sanningen vara förtal, i andra länder ser det inte ut så. Men vi befinner oss i Sverige, här gäller svensk rätt och det är det jag förhåller mig till, säger Busch på en pressträff under eftermiddagen.

Överåklagare Anders Jakobsson säger till TT att det inte finns någon anledning att väcka åtal när någon  erkänner ett brott som det går att lagföra genom att utfärda ett strafföreläggande.

– Den enda skillnaden är att strafföreläggandet vinner laga kraft på en gång, det gör inte en dom som man har rätt att klaga på, säger Anders Jakobsson.

Ombudet: ”Känns som ett upprättelse”

I ett inlägg på sociala medier skriver Ebba Busch själv om beslutet. Hon hävdar att ingenting av det hon skrev om det juridiska ombudet var fel i sak.

Där förklarar hon även att hon hade kunnat gå vidare till rättegång, men att hon nu måste prioritera att leda Kristdemokraterna.

Hon skriver bland annat:

”Jag hade kunnat välja att gå till rättegång, att bli det juridiska prejudikat som i dag saknas för just dessa omständigheter. Men jag har ett parti att leda, i ett land med betydligt större problem än min personliga heder. I det valet väljer jag att fokusera på det som betyder mest för mig. Det parti jag leder och det land jag tjänar. En rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden, kanske mer. Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så”, skriver hon i inlägget.

– Det känns som en upprättelse, säger det juridiska ombudet som Ebba Busch pekade ut i sitt inlägg på Facebook.

Ombudet anser att åklagaren har agerat objektivt igenom hela utredningen. Skadeståndsprocessen kommer nu att föras separat.

Ta del av hela SVT:s direktsändning om Ebba Busch erkännande här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.