Ett av narkotikabeslagen som ledde fram till åtalet på 28-åringen som misstänks ha sålt droger på Darknet. Arkivbild Foto: Polisen

Kan fällas för hundratusentals knarkaffärer

Publicerad

Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner svenska kronor ska ha gjorts via sajten.

Nu kommer domen mot en 28-årig man från Lund, som enligt åklagaren administrerade droghandelsajten Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.

28-åringen har åtalats för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, då han enligt åklagaren som administratör för sajten möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Det har handlat om olika narkotiska preparat som bensodiazepiner, hallucinogener, ketamin och olika typer av dopningsmedel och läkemedel.

Ca 17 000 kunder

Via sajten kunde cirka 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet – åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett ”Tradera för droger”. Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet.

Nekar till brott

28-åringen nekar helt till brott. Förutom honom omfattar målet ytterligare fyra personer, som bland annat anklagats för att ha hjälpt den huvudåtalade att tvätta pengarna från den brottsliga verksamheten.

Rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt i mars i år, och i dag klockan 14 kommer domen meddelas. Den huvudåtalade mannen satt tidigare häktad, men släpptes under våren på fri fot.

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.