Judit Ek, nyhetschef broadcast och tf ansvarig utgivare SVT Nyheter. Foto: Jan Danielsson/SVT

Kan makthavare diktera villkoren när de är med i SVT?

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har fått frågor och synpunkter om att migrationsminister Morgan Johansson (S) vägrat ställa upp på en debatt i Morgonstudion. Kan en politiker ställa sådana krav på sin medverkan?

I måndags stod det klart att förhandlingarna om migrationspolitiken brutit samman. Ett inrikespolitiskt gräl mellan Moderaterna och Socialdemokraterna bröt ut.

Det var toppnyheten som vi bevakade stort både på svt.se och i Rapport och Aktuellt. Men det fanns en hake. Socialdemokraterna tackade nej till att medverka i Aktuellt och redaktionen valde därför att bjuda in Moderaterna och Centerpartiet att debattera frågan. Att Socialdemokraterna tackat nej till att medverka redovisades av programledaren.

Nyhetsbloggen

Rimligt att ha med Morgan Johansson

När Morgonstudion frågade Morgan Johansson om medverkan tackade han ja till intervju men nekade via sin pressekreterare till att debattera med Moderaterna. Resultatet blev en intervju med honom och en med Moderaternas Maria Malmer Stenergard.

Vi bedömde att det ändå var av stort allmänintresse att höra vad ansvarig minister hade att säga och var också helt öppna med ministerns krav. Det är viktigt att tittarna får reda på förutsättningarna.

Det var rimligt att ha med Morgan Johansson. Han är ansvarig minister för migration och när förhandlingarna i migrationskommittén kraschar så är hans förklaring av stort intresse. Trots att han nekat debatt valde han att angripa Moderaternas Maria Malmer Stenergard. Så här i efterhand kan vi konstatera att hon borde fått bemöta den kritik som Morgan Johansson framförde. Där har vi anledning att vara självkritiska.

SVT styr innehållet

Är det vanligt att krav eller villkor ställs på det här sättet? Ja, det händer både från politiker och andra makthavare. Är det vanligt att SVT Nyheter går med på dem? Nej, det är det inte. De få gånger vi gör det är vi öppna med det.

Det är ingen annan än SVT Nyheter som bestämmer om innehållet i vår journalistik. Önskemål och krav kan komma både från politiker, organisationer, makthavare och privatpersoner. Men vi avgör. Det är ovanligt att vi går med på ett krav från en minister. Just i det här fallet ansåg vi det prioriterat att kunna redovisa ministerns argument för publikens skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet