De två misstänkta svenska terroristerna greps i Grekland 2016 Foto: Jerker Ivarsson / Aftonbladet / TT

Känd jihadist tillbaka efter fängelsestraff i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Mannen från Västsverige dömdes till femton års fängelse i Grekland för terrorbrott. Nu har han släppts i förtid och återvänt till Sverige, uppger källor för SVT Nyheter.

– I ärendet du refererar till kan vi säga att mannen är frigiven, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.

Mannen är i 30-årsåldern och har tidigare dömts för brott relaterade till terror.

Den grekiska polisen misstänkte att han och en kamrat, även han från Göteborgstrakten, skulle ta sig till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.

De greps i Grekland vid gränsen till Turkiet i januari 2016. Båda dömdes mot sitt nekande till femton års fängelse för deltagande i en terrororganisation och innehav av krigsmateriel. Båda fick senare sänkta straff efter ett överklagande.

Frigetts av oklara skäl

Mannen i 30-årsåldern fick straffet sänkt till nio års fängelse och kamraten till sju år och tre månader. Förra hösten släpptes den yngre kamraten.

Och nu har mannen i 30-årsåldern också frigetts, men det är oklart av vilka skäl. UD bekräftar frigivandet och att mannen inte längre är ett konsulärt ärende för utrikesförvaltningen.

När frigavs han och varför i förtid?

– Det kan jag inte svara på. Vi får hänvisa till grekiska myndigheter, säger UD:s Diana Qudhaib.

Koppling till Skråmo

Den nu frigivna mannen greps i Bosnien 2005 misstänkt för att ha planerat ett självmordsattentat. Polisen hittade sprängmedel och vapen tillsammans med ett självmordsbälte. Han dömdes till åtta år och fyra månaders fängelse av bosnisk domstol.

2009 överfördes han till ett svenskt fängelse och frigavs villkorligt i maj 2011.

Han har kopplats ihop med flera kända IS-terrorister, bland annat den uppmärksammade svensk-norske terroristen Michael Skråmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.