Familjen Runberg har fött upp kaniner för matproduktion i två år och är långt ifrån ensamma om det. Efterfrågan på kanin ökar med 10-15 procent om året, enligt branschens uppskattningar.
-Jag vill gärna tro att det är för att djuren har haft det bra, så klart. Det är oftast småskalig produktion och det mår både djur och människor bättre av, säger uppfödaren Lisa Runberg.
Svårt att träffa
Ett av Sveriges fem godkända kaninslakterier drivs av avelsföreningens ordförande Gösta Johnsson som får EU-pengar för att hålla kurser i uppfödning och slakt. Men han är kritisk mot de lagliga slaktmetoder som finns.
När man avlivar en kanin ska man använda sig av en fjäderbelastad slaktmask, en bultpistol. Man spänner upp den, sätter den för pannan på kaninen och trycker av. Men är kaninen för nervös är det svårt att träffa kaninens hjärna med bultpistolen, menar Gösta Johnsson.
-Hjärnan är ungefär stor som en hasselnöt. Och du måste träffa mitt i. Rycker kaninen till på huvudet så har man missat, säger han.
Slår kaninen i huvudet
I stället använder Gösta Johnsson sin specialtillverkade klubba, och slår till kaninen i huvudet. Men att klubba kaniner som bedövning är förbjudet vid kommersiell slakt. Metoden är bara tillåten vid så kallad husbehovsslakt.
Gösta Johnsson dömdes till böter 2005 för sina olagliga slakt men han fortsätter att förespråka klubbning som metod och säger att han har klubbat merparten av de cirka 40.000 kaniner som han har slaktat under årens lopp. Hellre det än att missa med bultpistolen, menar han.
-Just det där med att slå ett djur i huvudet är väldigt negativt i Sverige. Då anser man att det inte är bra. Men det är den absolut säkraste och bästa metoden, som man har använt i säkert hundra år i Sverige.
Men är du inte rädd att få myndigheterna på dig?
-Det får jag säkert. Jag är van. Men någon måste ju ta striden. Vi måste övertyga dem om att det här är den bästa metoden för djurens skull.
Familjen Runberg är väl medveten om Gösta Johnssons bedövningsmetod men tycker att det är svårt att ha synpunkter.
-Det är de som har koll på slakten. Jag föder upp djuren och ser till att de har det bra fram till slakt. Sedan hoppas jag att jag kan lita på slaktaren, så att det går bra till där också, säger Lisa Runberg.
Jordbruksverket har anmält Gösta Johnsson till länsstyrelsen för hans slaktmetoder.
Ylva Esping
ylva.esping@svt.se
Freja Salö
freja.salo@svt.se