”Känns som att S inte vill släppa ifrån sig makten”

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har Socialdemokraterna regerat i Örnsköldsvik med stöd av Vänsterpartiet. Men nu väljer S i stället ett minoritetsstyre med hjälp av Alliansen.

I valet 9 september gick Vänsterpartiet fram i Örnsköldsvik och plussade på två mandat till sina tidigare tre. Samtidigt tappade Socialdemokraterna två, till 31. De två partierna kunde sålunda ha fortsatt majoritet i fullmäktige med 31 av 61 mandat, med lite förskjutning åt vänster.

Vänsterpartiet var beredda att ta ett ökat ansvar men i stället blev det tvärtom. Under onsdagen kom det överraskande beskedet att Socialdemokraterna i stället väljer Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som stöd för ett minoritetsstyre.

Inget samarbete

– Jag är besviken för väljarnas och medborgarnas skull. För min egen del gör det inget men vi hade velat kunna driva vår politik, säger Vänsterpartiets gruppledare Göran Wåhlstedt.

V har diskuterat med S om samarbete men utan framgång.

– Det känns som om sossarna inte vill släppa ifrån sig makten, säger partikollegan Gunnar Fors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.