Känsliga Säpohandlingar lämnas ut av Riksarkivet

Uppdaterad
Publicerad

Säpohandlingar med komprometterande uppgifter om privatpersoner lämnas ut till vem som helst av Riksarkivet. Nu medger myndigheten att det kan bli fel i sekretessbedömningen.

För nästan precis 35 år sedan briserade bomben på västtyska ambassaden i Stockholm. Terrorister från röda armefraktionen hade ockuperat byggnaden och skjutit ihjäl två personer.

Nu visar det sig att dramat lever vidare i Säpohandlingar om Frank Hirschfeldt, då reporter på Rapport. Nyligen blev han konfronterad av journalister med svårsmälta antydningar i en säpoakt.

-Jag blev upprörd därför att jag aldrig har fått se det här. Jag har fått se fullständigt löjliga säpoakter men adrig fått se det här, säger Frank Hirschfeldt fd journalist till Rapport.

I personbilagan gör en ambassadtjänsteman en koppling mellan Frank och den tidpunkt terroristerna slog till. Frank hade som journalist per telefon fått reda på att cheferna hade möte mellan elva och tolv varje torsdag, just den tidpunkt ockupationen inleddes.

-Jag är misstänkliggjord inom den inre kretsen på Säpo. Det kan man väl möjligtvis leva med men när de plötsligt sprider ut sina akter innan man har fått se dem själv och ta ställning till dem. Då tycker jag att det har gått lite för långt, säger Frank Hirschfeldt.

Myndighetsansvar för säpohandlingar

Säpohandlingarna om Frank Hirschfeld har lämnats ut av Riksarkivet som sen några år tillbaka har eget myndighetsansvar för runt 9.000 kartonger säpohandlingar.

-Vi lämnar ju inte ut en personakt till någon person utan dennes tillstånd med fullmakt eller liknande, säger Tommy Eriksson som är enhetschef på Riksarkivet.

Men Rapport kan nu avslöja att så inte alltid sker.

När vi går igenom säpohandlingarna om ockupationsdramat upptäcker vi många personbilagor och personnamn. Flera är kopplade till olika misstankar som kan vara till men för den personliga integriteten med skydd i sekretesslagen.

Informationen är numera tillgängliga för alla sen riksarkivet på egen hand mer och mer frångått praxisen om forskarförbehåll. Vem som helst kan alltså läsa och sprida uppgifterna om bland annat Hirschfeldt i säpos akt.

”Kan hända att det blir fel”

-Ja, det kanske inte är så bra. Det är svårt att bedöma. Det är möjligt att man borde förändra det här, säger Tommy Eriksson.

Sekretessprövningen av vad som kan lämnas ut utförs av fyra arkivarier och Riksarkivet medger att det ibland kan bli fel.

-Vi är ju inte tränade jurister eller säkerhetspoliser. Det kan ju hända att det blir fel. Vi försöker göra så gott vi kan, säger Tommy Eriksson.

Säpo vill nu lämna över ännu mer material till Riksarkivet men den här gången tänker Tommy Eriksson kräva mer personalresurser. Samtidigt berättar Frank hirschfeldt att myndigheten nu ringt honom och beklagat det inträffade.

-Det obehagliga rent allmänt är att det är en så total oordning. Om jag skulle avlida och det här hade funnits kvar så hade det här blivit en evig sanning, säger Frank Hirschfeldt.

Robert Cederholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.