Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: TT

Kaplan stänger dörren till marknadshyror

Publicerad

Fler lägenheter för äldre för att få igång flyttkedjorna. Det en av lösningarna på bostadskrisen är, enligt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Att införa marknadshyror är däremot ingenting som ministern kan tänka sig, det beskedet var tydligt när han intervjuades i SVT:s Aktuellt på tisdagen.

Boverkets analytiker menar att det inte går att bygga bort bostadskrisen. Det är snarare viktigt att ändra regler som att slopa reavinstskatten och införa marknadshyror så att rörligheten ökar.

Men bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ser hellre andra lösningar på bostadskrisen.

– Det är naturligtvis så att det inte bara finns en snabblösning. Det behöver byggas mer och vi behöver få igång flyttkedjorna, sade han i SVT:s Aktuellt på tisdagen.

Satsar på äldrebostäder

För att få igång flyttkedjorna säger Kaplan att regeringen ska satsa resurser på äldrebostäder.

– Vi satsar 850 miljoner kronor på fyra år på att bygga äldrebostäder så att människor som bor för stort och skulle vilja flytta till något mindre har den möjligheten.

Kaplan påpekade även regeringens planerade investeringsstöd på 3,2 miljarder kronor ska hjälpa mot bostadskrisen.

Stödet gäller nybyggnation som påbörjas från den 25 mars 2015, och är anpassat utifrån kostnadslägen i olika regioner. Stödet ska vara särskilt högt för bostadsytor upp till 35 m2 och innefattar krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

”Se om staten kan bygga bostäder”

Han sa också att det fanns några frågor som ska ta i beaktning inför det bostadspolitiska samtalet.

– Vi vill se om staten kan vara med och bygga bostäder och tittar vi på hyresgarantier så att fastighetsägare som bygger hyresrätt ska kunna garanteras intäkten under en tid så att det byggs fler hyresrätter.

Ett förslag som Boverket och flera andra parter öppnar för är att avreglera hyressättningen men det är ingenting som är aktuellt för Kaplan.

– Att släppa hyror löst helt och hållet skulle skapa en social oro som skulle göra att väldigt många människor skulle behöva gå ifrån hus och hem och det kommer vi aldrig medverka till.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Visa

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet