Efter att ha jämfört företagaren Bert Karlsson (på bilden) med medlemmar ur en högerextrem organisation, har nu bostadsministerns pressekreterare Hakim Belarbi belagts med munkavle. Foto: TT

Kaplans pressekreterare belagd med munkavle

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha jämfört företagaren Bert Karlsson med medlemmar ur en högerextrem organisation, har nu bostadsministerns pressekreterare Hakim Belarbi belagts med munkavle. Miljöpartiet vill inte påverka en eventuell juridisk process – eftersom Karlsson hotat med en förtalsanmälan.

Kritiken har inte låtit vänta på sig efter Expressens avslöjande om att MP-politikern, tillika bostadsministern Mehmet Kaplan, deltagit i en middag tillsammans med en person som kopplas till den högerextremistiska organisationen Grå vargarna.

Ministerns pressekreterare avfärdade på torsdagen avslöjandet som ”låg journalistik” och kommenterade uppgifterna så här:

– Det finns massor av tillställningar, du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson och sen när Bert Karlsson säger rasistiska uttalanden så ringer du ju inte kungen och frågar vad han tycker om det.

Bad om ursäkt

Ett uttalande som pressekreteraren, efter att en stor kritikerkår ifrågasatt sättet att bemöta uppgifterna, bad om ursäkt för. Några timmar senare twittrade han:

”Inte min avsikt att jämföra Bert med vargarna. Bara frustrerad över att Kaplan förväntas ta ansvar för andra som befinner sig i samma rum.”

Under dagen kom sedan uppgifter om att Hakim Belarbi belagts med munkavle. Ett beslut som fattats inom partiet.

Hotat med anmälan

Hakim Belarbis kommentar har fått Bert Karlsson att gå i taket och hota med att anmäla Kaplan för förtal. Men när SVT Nyheter når honom på eftermiddagen verkar det inte bli någon anmälan.

– Advokaten säger att i så fall skulle jag bli tvungen att stämma Expressen. Det kan de glömma.

Bert Karlsson, som på 1990-talet var en av företrädarna för invandringskritiska partiet Ny Demokrati och i dag äger en rad asylboenden, är fortfarande mycket kritisk till pressekreterarens uttalande.

– De har ingen respekt för företagare. Jag kräver att ministern ringer upp och ber om ursäkt. Han är ju ansvarig för sina anställda, säger Bert Karlsson.

Kvar på sin tjänst

Miljöpartiets biträdande presschef i regeringskansliet, Adam Bergsveen, säger att anledningen till pressekreterarens munkavle är att partiet inte vill påverka en eventuell juridisk process.

– I och med att det finns en medieuppgift om en polisanmälan har jag valt att kliva emellan så att det inte sker några kontakter direkt mellan honom och Bert Karlsson. För mig räcker det med att det finns en risk för polisanmälan, säger han till SVT Nyheter.

Pressekreteraren kommer att fortsätta arbeta som vanligt framöver.

– Det viktiga för mig som chef är att jag respekterar att misstag kan begås. Det viktiga är att man ber och ursäkt och lär sig något av det.

Adam Bergsveen säger att han har bett Bert Karlsson om ursäkt å pressekreterarens vägnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet