Svenska projektet Hybrit ska göra fint stål med hjälp av vätgas istället för kol vilket gör att restprodukten blir vatten, i stället för koldioxid. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

ANALYS: Sveriges gröna stålrace har två vinnare – eller två förlorare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Norrbotten har blivit en tävlingsarena. Två lag, båda svenska men från varsin ända av affärsvärlden, kämpar om att komma först i tävlingen om det gröna stålet. Men det är en tävling som högst troligt har två vinnare – eller två förlorare.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Vad har Göran Persson och Daniel Ek gemensamt?

Ja inte är det inte likartade Spotify-listor vågar jag påstå.

Nej, det de har gemensamt är någonting helt annat: järn och stål, och norrbottniska vidder. Båda är nyckelpersoner i norr, när det gäller ödesfrågan att få fram stål utan att använda kol. Göran Persson som ordförande i statliga gruvbolaget LKAB, som tillsammans med stålbolaget SSAB och statens kraftjätte Vattenfall äger projektet Hybrit. Det ska bli ett järnsvampsverk i Gällivare och sedan fossilfritt stål, utan de enorma koldioxidmängder som klimatet verkligen inte klarar snart.

Hybrit räknar med investeringar på kanske 200 miljarder. De skulle bli först i världen hette det i höstas.

Tech-jättar ger sig in i leken

Men det höll inte länge. För snart kom ovan nämnda Daniel Ek, grundare av Spotify, in på plan, tillsammans med riskkapitalisten Harald Mix och Cristina Stenbeck. De skulle kunna beskrivas som stenrik tech-storfinans. Raka motsatsen till statskolosserna bakom Hybrit alltså.

Men de ska göra samma sak: bli först i världen med att göra fossilfritt stål. Deras projekt, H2 Green Steel, ska bygga ett stålverk i Boden för 25 miljarder kronor, och nu är det det som ska bli först i världen enligt plan. Redan 2024 ska det komma fossilfritt stål, alltså tillverkat utan kol, därifrån.

”Omöjligt att sälja fossilstål”

Det är otroligt viktiga satsningar. Världen klarar sig inte utan stål, men den klarar inte kolet. Och det är nog bara en tidsfråga innan någon Sverigevarumärkesstrateg eller branschorganisation ger det hela epitetet ”Det Svenska Klimatundret”.

Men det faktum att så vitt skilda aktörer satsar och drar ihop så många miljarder på denna oprövade teknik, trots att stålet blir dyrare, är inte ett under, utan snarare ett kvitto på att finansvärlden börjar räkna med att det kommer bli omöjligt att sälja fossilstål. Och att de som behöver stål, till exempel för att bygga hus, bilar eller broar, kommer att behöva det fossilfria stålet. Allihop.

Investerarna i Norrbotten kalkylerar alltså troligen med att fossilt stål kommer bli osäljbart. I praktiken innebär det att de spekulerar i dyrare utsläppsrätter och koldioxidskatt i global skala, eller motsvarande politiska beslut.

Sverige har haft koldioxidskatt sedan 1990-talet, men inte många andra länder har det, och framförallt har det ansetts politiskt omöjligt att genomföra det globalt eller i stora viktiga länder.

Ökat tryck – men många fallgropar

Men de allra senaste åren har tunga ekonomiska organisationer som IMF och OECD återkommande beskrivit koldioxidskatt som det mest effektiva sättet att få ner koldioxidutsläppen. Och den nya finansministern i USA, Janet Yellen, lyfte frågan om koldioxidskatt när hon frågades ut i kongressen inför tillträdet.

På det kommer kommer kritik och krav på regeringarnas mångmiljardstöd i coronakrisen. EU har till slut landat i att 30 procent av pengarna i räddningspaketet och långtidsbudgeten ska bidra till grön omställning.

I Sverige fick regeringen hård kritik av Klimatrådet för att bara 10 procent av återhämtningsstödet i höstbudgeten är grönt.

Trycket ökar alltså. Men det finns fallgropar. Elåtgången är astronomisk. Konkurrenter kan komma med ännu bättre teknik. Men om spekulationen håller, alltså att politikerna gör fossilstålet osäljbart, då spelar det över huvudtaget ingen roll vem som blir först. Alla får sälja så mycket de orkar ändå.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.