Karlsson: Sverige ett av de minst rasistiska länderna i världen – kanske någonsin

Uppdaterad
Publicerad

En nazistorganisation satte upp banderoller utanför Mattias Karlssons (SD) och hans flickväns hem och utsatte paret för hat och hot på grund av flickvännens hudfärg. Karlsson berättar om händelsen i SVT:s ”Min sanning” och om hur han inte tror att det finns någon utbredd rasism i Sverige.

– Det hade förmodligen aldrig hänt om jag inte hade varit en offentlig person, säger han i programmet.

Banderoller från en nazistisk organisation sattes upp angränsande till riksdagsledamoten Mattias Karlssons (SD) gård, och var riktat mot flickvännen för att hon har mörkare hy, menar Karlsson.

– Jag är ganska van vid hot och våld, men det var ju inte min fästmö. Så det var en väldigt jobbig period för henne.

”Har alltid hatat nazister”

Programledaren undrar om händelsen, att ha fått hat riktat mot sig just på grund av att man har en annan hudfärg, väckt några nya tankar eller insikter hos partitoppen.

– Nej, jag har alltid hatat nazister, säger Mattias Karlsson (SD) då.

”Sverige kan vara minst rasistiska landet i världen”

Han får frågan om hur han tror att det är att vara svart i Sverige i dag. Han berättar att han tror att det är olika för olika personer. Men när han ombeds att svara på vad han tror om saken generellt säger han att han inte tror att det finns någon utbredd rasism i det svenska samhället.

– Det finns små isolerade extremistgrupper som är helt bäng i skallen. Men annars, gemene man tror jag avskyr rasism lika mycket som jag gör, säger han och fortsätter med att han tror att Sverige är ett av de minst rasistiska länderna i världen – kanske någonsin.

Annars finns det många vittnesmål om motsatsen. Människor med annan hudfärg, speciellt svarta människor som upplever sig väldigt diskriminerade i svenska samhället?

– Det förekommer säkert i enstaka fall. Men det är svårt att dra generella slutsatser från enskilda fall.

Se hela programmet ”Min sanning” med Mattias Karlsson (SD) här.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.