Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Varför säger en representant för Sverigedemokraterna det här? Mattias Karlsson kan av strategiska skäl vilja tona ner rasismen som företeelse i Sverige. Att prata om rasism gynnar inte SD, de föredrar att prata om de problem de menar att invandringen medför, säger historikern Martin Ericsson.. Foto: SVT

Historikern: Så påverkar den svenska självbilden vår syn på rasism

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s ”Min sanning” intervjuas riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) om rasismen i Sverige. Han hävdar att det inte är ett utbrett problem i Sverige, det handlar istället om enskilda personer som är ”helt bäng i huvudet”.

– Fokuserar man på de personerna missar man strukturerna som finns i samhället, säger historikern Martin Ericsson vid Lund universitet.

I programmet berättar Mattias Karlsson (SD) om hur han och hans fästmö utsattes för hatattacker och hot på grund av fästmöns hudfärg.

När samtalet kommer in på rasism säger Karlsson att han inte tror att det finns någon utbredd rasism i Sverige. I stället tror han det handlar om enskilda extrema grupper och personer som är ”helt bäng i huvudet”.

Krockar med svenska självbilden

Historikern Martin Ericsson vid Lund universitet har forskat på den svenska rasismens historia och bland annat tittat på hur myndigheterna i behandlat romer. Han tror att den svenska självbilden gör att vi ibland har svårt att se den strukturella rasismen i landet.

– Efter andra världskriget sa politikerna att Sverige är en liten nation, men en humanitär stormakt och man gav bistånd till u-länder och tog emot flyktingar. Det byggde en svensk självbild där rasism fanns i andra länder, inte i Sverige, och om det hade gjort det så var det i så fall för väldigt länge sedan.

”Strategiskt att tona ner rasismen”

Men det är också viktigt att sätta citatet i ett sammanhang, enligt Ericsson.

– Varför säger en representant för Sverigedemokraterna det här? Mattias Karlsson kan av strategiska skäl vilja tona ner rasismen som företeelse i Sverige. Att prata om rasism gynnar inte SD, de föredrar att prata om de problem de menar att invandringen medför.

Mattias Karlsson får också frågor om Sverigedemokraternas politik kan ha ökat acceptansen för hat och kränkningar mot vissa grupper. Men det tror inte Karlsson stämmer.

– Jag tror det är sådant man säger för att man inte gillar Sverigedemokraternas politik. Det är mer propaganda än sanning och så vitt jag sett finns inga empiriska belägg för det, säger Mattias Karlsson.

Martin Ericsson säger att historien tvärtom visar att människor påverkas av vad politiker och makthavare säger.

– Vi ser historiskt att det som politiker säger spelar en stor roll för väljarna. Därför måste makthavare vara väldigt försiktiga med att peka ut en viss grupp i befolkningen som en orsaken till ett samhällsproblem, eftersom det riskerar att leda till konsekvenser.

Hör Mattias Karlsson i klippet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SD-toppen Mattias Karlsson tillfrågas om hatbrottet mot flickvännen Foto: SVT/Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer