SD-toppen om republikanernas framtid: ”Tror man måste ta steg till vänster”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) uttalade sitt stöd till republikanerna i det amerikanska presidentvalet.

Nu hoppas han på att partiet fortsätter att fokusera på frågor som rör patriotism, lag och ordning och arbetarklassens intressen.

– Jag tror att man behöver ta något steg till vänster i välfärdsfrågorna, till exempel när det kommer till sjukförsäkring eller i frågan kring tillgång till universiteten, säger han.

Den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten och tidigare gruppledaren Mattias Karlsson var nyligen med och startade den konservativa tankesmedjan Oikos. Innan valet gick han ut och visade sitt stöd för republikanerna och president Donald Trump.

– Det är bara att gratulera den amerikanska vänstern till vad som ser ut att vara en valseger här. Samtidigt tycker jag att det är positivt att se att det republikanska partiet ändå har klarar sig rätt väl och att man har lyckats behålla majoriteten i senaten, säger Mattias Karlsson.

Hoppas på steg till vänster

Han menar att det nu ska bli intressant att se vilken utveckling som följer inom det republikanska partiet.

Han hoppas att partiet kommer att hålla fast vid frågor som gäller patriotism, lag och ordning och arbetarklassens intressen.

– För att kunna ta sig in mer i de urbana områdena så tror jag att man behöver ta något steg till vänster i välfärdsfrågorna, till exempel när det kommer till sjukförsäkring eller i frågan kring tillgång till universiteten, för att göra dem billigare eller kostnadsfria.

Mattias Karlsson pekar på att han tror att Republikanerna har en större möjlighet att ena USA än vad Demokraterna har och lyfter upp frågan om patriotism.

– Republikanerna försöker peka på en identitet som alla kan vara en del av, en identitet som amerikaner på basis av historien och den amerikanska konstitutionen. Medan demokraterna i stället har valt en linje likt vänstern i Europa och vill värna olika gruppers identiteter och ställa dem mot varandra.

Kritisk till Trumps agerande

Donald Trump har sedan valet fört en hård retorik och bland annat hävdat valfusk.

– Man får ju se om det ligger något i de här stämningsansökningarna som har lämnats in. Jag tycker att det är djupt oansvarigt att uttala sig på det här kategoriska sättet utan att ha några belägg innan saken har utretts rättsligt. Det tycker jag inte anstår en ledare, säger Mattias Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet