Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Joe Biden under sitt segertal Foto: asos Katopodis/Getty Images/AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Ska jobba lika hårt för de som inte röstade på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska folket har röstat och Joe Biden har utropats till segrare. Hans första tal efter vinsten hade ett tydligt fokus: att ena ett splittrat land. 

- Jag är en stolt demokrat, men jag kommer att styra som en amerikansk president. Jag ska jobba lika hårt för de som inte röstade på mig som de som gjorde det.

Dessutom lovade han att tillsätta en covid-expertgrupp.

Biden-supportrarna samlades vid kongresscentret Chase center i Joe Bidens hemstad Wilmington, Delaware, och spelade musik, blåste i tutor och viftade med amerikanska flaggor. 

- Ni sände ett tydligt budskap. Ni valde hopp och enighet, anständighet, vetenskap och ja, sanning. Ni valde Joe Biden som USA:s nästa president, sa den blivande vicepresidenten Kamala Harris som var först på scen.

”Folket i landet har talat”

Harris kommer att skapa historia som den första svarta, kvinnliga vicepresidenten – och hon riktade sig också flera gånger direkt till minoritetsgrupper och kvinnor. 

– Samtidigt som jag är den första kvinnan att tillträda kommer jag inte att vara den sista. Alla små flickor som tittar i natt ser att det här är möjligheternas land.

I tidigare tal under valprocessens gång har Joe Biden uttryckt sig med viss återhållsamhet och manat till tålamod. Den här gången höll han inte tillbaka.

– Folket i landet har talat. De har gett oss en tydlig seger, en övertygande seger. En seger för oss, folket. Vi vann, med flest röster någonsin i det har landets historia, 74 miljoner. 

- Jag är ödmjuk inför förtroendet ni gett mig. Jag lovar att vara en president som inte försöker splittra, utan ena. Som inte ser röda stater och blå stater – utan bara ser USA:s förenta stater.

Ska tillsätta covid-expertgrupp

Både Joe Biden och Kamala Harris talade om de utmaningar som landet står inför och arbetet de har framför sig med ekonomin, sjukvårdssystemet, systematisk rasism, klimatet – och inte minst coronapandemin. 

– På måndag kommer jag att utse en grupp ledande vetenskapsmän och experter till övergångsrådgivare som ska hjälpa till att göra Biden-Harris covidplan till en handlingsplan som ska inledas den 20 januari 2021.  

– Planen ska bygga på bergfast vetenskap, medkänsla, empati och omtanke. Jag kommer inte att spara på några krafter för att vända den här pandemin.

Vände sig till Trumpanhängarna

Han vände sig också direkt till de som röstat på hans motståndare: 

– Alla ni som röstade på Trump, jag förstår besvikelsen ikväll, jag har förlorat några gånger själv. Men låt oss ge varandra en chans nu. Det är dags att lägga undan den hårda retoriken, sänka temperaturen och se och lyssna på varandra igen. För att göra framsteg måste vi sluta se våra motståndare som fiender – de är amerikaner.

Lyssna på hela Joe Bidens tal här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet