• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både president Donald Trump själv och hans advokat Rudy Giuliani hävdar att röstfusk förekommit i valet. Foto: Evan Vucci/AP/TT /JUSTIN LANE/EPAVisa alla (3)
Visa alla (3)

Trumplägret vägrar erkänna segern – hävdar valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Presidentvalet har kantats av röstfusk, enligt både presidenten själv och hans advokat Rudy Giuliani. Han återupprepar därmed presidentens hårt kritiserade budskap om att att det förekommit omfattande oegentligheter i rösträkningen. Uttalandet kom vid en presskonferens i Philadelphia som ägde rum kort efter att Biden utropats till segrare.

Inom Trumplägret finns det fortfarande inga tecken på att man kommer att acceptera valresultatet som det ser ut nu.

Donald Trump själv var inte sen att kommentera Bidens valseger.

”Vi vet alla varför Joe Biden skyndar fram för att falskeligen utropa sig till vinnare och varför hans allierade inom media försöker hjälpa honom till varje pris: De vill inte att sanningen ska komma fram”, säger han i ett uttalande.

Senare på kvällen tog Trump till Twitter där han på nytt kom med anklagelser om fusk.

I nuläget finns det inga bevis för att det ska ha förekommit någon form av systematiskt fusk i någon delstat.

Giuliani upprepar Trumps budskap

En som vid flera tillfällen ryckt ut till Trumps försvar är hans advokat Rudy Giuliani. Och på lördagen var det dags igen. Vid en presskonferens i Philadelphia meddelade han att Trumpkampanjen inte kommer att godkänna valresultatet i Pennylvania, den delstat som gav Joe Biden valsegern.

– Självklart kommer han inte att erkänna sig besegrad när 600 000 poströster kan ifrågasättas, säger Giuliani på presskonferensen, som inleddes kort efter det att flera mediebolag utropat Biden till segrare.

Får stöd från partiordföranden

Trump kan också räkna med stöd från Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel, som tog till Twitter ett par timmar efter Bidens seger.

”Det är inte medierna som avgör vem som vinner val, det gör väljarna. I flera stater är marginalerna extremt små och flera av dem är på väg att räkna om rösterna”, skriver Mcdaniel på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet