Dag Blanck: Väljarna i rostbältet gick tillbaka till demokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden lyckades vinna tillbaka väljare i det amerikanska rostbältet och på så sätt säkra vinsten i presidentvalet.

Men den så kallade ”blå muren” är inte alls lika stark som den en gång var, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det kommer att vara ett fortsatt slag om väljarna här, säger han.

Den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden vann valet i USA mycket tack vare röster från väljare i Pennsylvania, Wisconsin och Michigan.

Det är stater i det amerikanska rostbältet som traditionellt sett brukar vara demokratiska och kallas för den ”blå muren”. I valet 2016 skedde dock ett skifte och en majoritet la då sin röst på Donald Trump.

Presidentvalet i USA 2020 – teckenspråk

– Den här gången kom ganska många av dem tillbaka till demokraterna, det hade nog mycket att göra med Joe Biden själv. Han är en annorlunda kandidat än Hillary Clinton, han kommer från Scranton i Pennsylvania och har en tydligare identitet som de här väljarna kunde identifiera sig med, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Många blev besvikna på Trump

Han menar att det som fällde avgörandet till stor del kan handla om att väljarna litar mer på Biden än vad de gör på Trump.

– De hade attraherats av Trumps budskap och löftet om att han skulle återskapa arbeten, men jag tror att många väljare där, framförallt kvinnor, har blivit mycket besvikna på Trumps hårda retorik, säger han.

Trots Bidens seger rör det sig om mycket små marginaler och därför kan man inte tala om någon stark återuppbyggnad av det som en gång var en kraftig blå mur, menar Dag Blanck.

– Det kommer att vara ett fortsatt slag om väljarna här, den här blå muren som vi sett i många år står inte alls lika starkt längre.

Biden gick starkt i Arizona

Joe Biden bedöms även ta hem segern i delstaterna Arizona och Nevada. Dag Blanck menar att detta kan vara tecken på en ny politisk geografi som växer fram, men att det än så länge är för tidigt att tala om en blå mur på andra sidan landet.

– Demokraterna har redan ett starkt stöd på västkusten i Kalifornien, Oregon och Washington, men man kan se tecken på att det här stödet utökas nu mot staterna i sydvästra USA och kanske mot gamla sydstater som Georgia, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020 – teckenspråk

Mer i ämnet