Foto: SVT

Kärnkraft i fokus i klimatdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är på rätt väg vad gäller utsläppen, sade Annie Lööf (C) när klimatfrågan avslutade partiledardebatten. Men kärnkraft och kolkraft hamnade i fokus i diskussionen.

Annie Lööf (C) menade att alliansen har högre ambitioner för klimatpolitiken än de rödgröna.

– Ni hade som ambition en minskning av utsläppen med 25 procent, vi har 40 procent och vi är på väg åt rätt håll. Utsläppen har minskat med 20 procent sedan 1990, sade hon.

Reinfeldt: Bara en promille från Sverige

Fredrik Reinfeldt (M) instämde och sade att målet om 40 procent kommer att nås.

– Men jag vill också ödmjukt påpeka att en promille av världens samlade utsläpp kommer från Sverige. Det finns en global frånvaro av verkliga svar. Vi måste vara ambitiösa i de internationella förhandlingarna.

– Det finns en fråga som är större än andra för oss åtta som är här i kväll och det är frågan om kärnkraften. Den bestämmer vi själva om. Våra kärnkraftverk ger oss nästan häften av vår el i dag, sade Jan Björklund (FP).

Han sade att Tyskland, som beslutat avveckla sin kärnkraft, nu i stället bygger kolkraftverk, vilket fick Gustav Fridoliln (MP) att reagera.

– Tyskland har minskat sin kolanvändning, men det finns ett företag som har motarbetat detta och det är regeringens eget Vattenfall, sade Fridolin.

Åkesson: Utveckla kärnkraften

Jimmie Åkesson (SD) sade att han är för en fortsatt utveckling av kärnkraften.

– I Kina startas ett nytt kolkraftverk i veckan. Vi pratar om att ställa om vår energiproduktion, men i princip är den redan klimatneutral. Vi borde lägga resurser på att hjälpa andra länder komma tillrätta med sina utsläpp och fortsätta utveckla vår kärnkraft, sade han.

Jonas Sjöstedt (V) bemötte Jimmie Åkesson och sade att denne inte har något att erbjuda.

– Ni är nöjda, men det finns ingen anledning. Du erkänner inte ens att klimatet är ett problem. Vi behöver länder som går före, sade Sjöstedt.

MP: En hundralapp mer i månaden

Gustav Fridolin sade att Miljöpartiet vill ha en hundralapp mer i månaden i skatt för en ”normal bensinbilist”. Pengarna ska gå till klimatinvesteringar.

– Vi kommer att behöva bilen även efter oljesamhället och därför måste vi börja tillverka våra egna inhemska bränslen, sade han och tillade att flyget inte heller bär sina miljökostnader i dag och därför har MP också förslag om flygskatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet