Kina visar upp ballistiska robotar på Himmelska fridens torg i Peking 2015. Foto: AP/Andy Wong

Kärnvapenexperter: Kinas robotar skulle förbjudas om de gick med i avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska säkerhetsinstitutet IISS uppger att en stor del av Kinas robotar skulle förbjudas om Kina gick med i nedrustningsavtalet INF som förbjuder landbaserade medeldistansrobotar. Uppgiften kommer på säkerhetskonferensen i München, efter att Tysklands försvarsminister sagt att hon vill se ett nytt avtal som omfattar fler länder än USA och Ryssland som meddelat att de lämnar avtalet.

På fredagen inleddes den årliga säkerhetskonferensen i München med politiska och militära beslutsfattare samt forskare och andra experter.

En av de stora frågorna på konferensen 2019 är nedrustningsavtalet INF, som dåvarande Sovjetunionen och USA ingick 1987.

Både USA och Ryssland sa nyligen att de drar sig ur avtalet och att det kommer att vara ogiltigt om sex månader. Avtalet har varit hörnstenen i Europas säkerhet sedan kalla kriget för att undvika kärnvapenkrig. I dag finns nio kärnvapenstater.

USA har anklagat Ryssland för att bryta mot avtalet. Men både USA och Ryssland har sagt att en bakomliggande orsak till att de lämnar avtalet är att avtalet gäller bara dem och inte andra stater med medeldistansrobotar.

Efter beskedet om att båda länderna lämnar avtalet sa Ryssland att de kan tänka sig ett bredare avtal som gäller fler länder.

Även Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen, som talade på säkerhetskonferensen i München på fredagen, anser att Kina bör omfattas av ett nytt och bredare avtal.

Kinas kärnvapen blir förbjudna

Men enligt det ansedda International Institute for Strategic Studies, IISS, skulle 95 procent av Kinas ballistiska robotar och kryssningsrobotar förbjudas om Kina gick med i ett avtal med samma regler som i INF-avtalet.

Även den internationellt ansedda kärnvapenexperten Shannon Kile på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, håller med om den slutsatsen.

– Om avtalet skulle vara formulerat som i dag med de räckvidder som gäller i dag hade det förbjudit i stort sett hela Kinas kärnvapenarsenal, säger Shannon Kile till SVT Nyheter.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen talar på Munich Security Conference (MSC) 15 februari 2019. Foto: Christof STACHE/AFP

Inte troligt

Enligt brittiska IISS hade Kina år 2018 mellan 1 500 och 2 000 robotar på land. Därför är det inte troligt att Kina accepterar ett bredare avtal med samma regler som i det nuvarande INF-avtalet, anser både IISS och Sipris Shannon Kile.

– Personligen kan jag inte se varför Kina skulle gå med i ett avtal som skulle förbjuda nästan hela deras landbaserade kärnvapenstyrkor, säger Shannon Kile.

Avtalet gäller både konventionella robotar och kärnvapenrobotar med räckvidder mellan 50 och 550 mil.

Det finns i dag sju kärnvapenstater utöver Ryssland och USA.

De övriga – Kina, Nordkorea, Indien, Pakistan, Israel, Storbritannien och Frankrike – omfattas inte av INF-avtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.