KS ansvariga för patientsäkerhet Nina Nelson Follin Foto: TT

Karolinska om nya skandalen: Vet inte hur det kunde pågå så länge

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde flera år innan de regelvidriga cellbehandlingarna och forskningsstudierna på Karolinska upptäcktes och kunde börja granskas. Karolinskas ansvariga för patientsäkerhet, Nina Nelson Follin, kan dock inte svara på hur det kunde få pågå så länge.

– Inte i sin ordning, säger hon till SVT Nyheter.

De regelvidriga behandlingarna med celler från moderkakor och forskningsstudierna pågick under fem år. Projektet drog igång 2011 på Karolinska universitetssjukhuset och avslutades efter många turer på Akademiska i Uppsala, hösten 2016. Nu har det stoppats, och under tisdagskvällen avslöjade Svenska Dagbladet den nya Karolinska-skandalen.

Internt uppdagades det hela först 2014, alltså redan då efter flera år av verksamhet utan att alla tillstånd fanns på plats.

Moderkaksceller på Karolinska

Ledningen borde ha agerat tidigare, säger Karolinskas ansvariga för patientsäkerhet, chefsläkare Nina Nelson Follin, till SVT Nyheter.

– Jo, det kan man tycka, säger hon, och fortsätter:

– Men när man väl såg det (efter ett studiebesök hos forskarteamet 2014, reds. anm.) så blev det föremål för en hel del åtgärder.

Flera åtgärder efter 2014

De åtgärder Nelson Follin pratar om innebär bland annat att den verksamhetsansvarige vid projektet fått en tillsägelse, som denne inte följt vilket lett till uppsägning.

Professorn som bedrev forskningen blev avsatt från positionen på sjukhuset, även den medicinskt ansvariga blev av med sitt uppdrag.

– Det skedde alltså en del saker med att följa upp, även på personnivå.

Men även efter att den interna utredningen vaknade till liv, 2014, har patienter ändå behandlats utan att rätt tillstånd funnits på plats.

Då har det även tillkommit en kommitté, efter 2014, som ska kunna stoppa att sådant sker. Ändå har behandlingarna och forskningen fortsatt utan bland annat tillräckligt med data från djurstudier och tillstånd från myndigheter.

– Det är inte rimligt, det tycker jag inte, säger Nina Nelson Follin till SVT Nyheter.

Har de som utfört behandlingarna och försöken bara kört på här och struntat i vad ledningen säger?

– Ja... en del har ju startats tidigare och följts upp senare. Men det finns också exempel på där man haft tillstånd och där patienterna haft nytta av det.

Men man har tydligen kört vidare, utan tillstånd, eller hur?

– Ja, det är inte i sin ordning. Det är inte det, säger Nina Nelson Follin.

Hur kunde det ske?

– Det kan jag inte svara på, hur det kunde ske.

I och med SvD:s avslöjande berättade Katarina Le Blanc, professor i klinisk stamcellsforskning vid Karolinska Institutet, allvaret i det hela. Det var Le Blanc som slog larm 2011, och enligt henne handlar det just om vilka eventuella risker man utsatt patienter för.

Som visselblåsare känner hon sig inte direkt tillfreds med hur Karolinska hanterat hela situationen.

– Jag tycker det har varit svårt att nå fram med fakta till arbetsgivaren om just avsaknaden av djurstudier och regulatoriska tillstånd, säger hon till SVT Nyheter.

Macchiarini ett exempel – detta ett annat

På sätt och vis är detta avslöjande mer allvarligt än skandalen med Paolo Macchiarinis plaststrupar, enligt Katarina Le Blanc. Det handlar om många fler patienter totalt sett.

Att ännu en stor skandal skakar Karolinska betyder inte att detta sätt att jobba regelvidrigt på utgör normen, säger Le Blanc.

– Nej, i den mesta forskning som görs är väldigt gedigen ligger ett stort prekliniskt arbete nedlagt innan patientbehandlingar och sedan de regulatoriska delarna, säger hon och fortsätter:

– Det här är undantag, men det finns flera exempel där det inte varit bra. Macchiarini är ett exempel, och det här är ett annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet